Fiva: Suomen finanssisektorin riskit edelleen merkittävät

Finanssivalvonta (Fiva) arvioi, että Euroopan velkakriisi aiheuttaa yhä suuria riskejä suomalaisille pankeille sekä vakuutus- ja eläkeyhtiöille.

2.4.2012 13:12 | Päivitetty 2.4.2012 13:20

– Vaikka toimintaympäristön tilanne on parantunut, sen Suomen finanssisektorille aiheuttamat riskit ovat edelleen merkittäviä ja edellyttävät valvottavilta hyvää varautumista, sanoo Fivan johtaja Anneli Tuominen tiedotteessa.

Euroopan velkakriisi on vuoden alusta lieventynyt Euroopan keskuspankin poikkeuksellisen pitkien lainaoperaatioiden ja valtiontalouksien sopeuttamistoimien ansiosta. Ylivelkaantuneiden valtiontalouksien tilanne on kuitenkin edelleen kriisiherkkä, mikä heijastuu suoraan finanssisektoriin ja aiheuttaa epävakautta rahoitusmarkkinoilla, Fiva muistuttaa tänään julkistetussa valvontaraportissa.

– Eurooppalaisen velkakriisin ratkaiseminen on edelleen olennainen tekijä myös suomalaisten toimijoiden riskiaseman kannalta, Tuominen sanoo.

Suomalaisten pankkien likviditeettitilanne on edelleen kokonaisuudessa hyvä ja vakavaraisuus hyvällä tasolla. Vakavaraisuussuhde oli viime vuoden lopussa 14,2 prosenttia eli vain hieman alempi kuin vuotta aiemmin, jolloin se oli 14,4 prosenttia. Core Tier 1 -ydinvakavaraisuus oli 13,1 prosenttia.

Fivan mukaan suuret suomalaispankit ovat hyötyneet suhteellisen vahvasta asemastaan eurooppalaisten pankkien joukossa. Erityisesti suomalaisten pankkien lyhyen maturiteetin sijoitustodistuksilla on ollut "turvasatamakysyntää", Fiva kertoo.

Sijoitusmarkkinoiden epävarmuus heikensi työeläke- ja henkivakuutusyhtiöiden sijoitustuottoja viime vuonna. Vakavaraisuus säilyi molemmilla sektoreilla kuitenkin vähintään kohtuullisena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?