Finanssivalvonta ripittää eläkeyhtiöitä

Finanssivalvonta (Fiva) ehdottaa, että työeläkevakuutusyhtiöiden hallitusten jäsenistä vähintään puolella tulisi olla hyvä sijoitustoiminnan asiantuntemus. Yhtiöiden pitäisi myös määritellä hallituksen jäsenten valintakriteerit.

2.4.2012 13:10 | Päivitetty 2.4.2012 13:15

Ehdotukset ovat osa Finanssivalvonnan kannanottoluonnosta, jossa virasto linjaa vakuutusyhtiöiden luotettavan hallinnon järjestämistä. Luonnos on lähetetty lausuntokierrokselle.

– Finanssivalvonnan tarkastukset ovat osoittaneet, että työeläkevakuutusyhtiöiden hallitusten sijoitustoiminnolle antamat hyvin laajat valtuudet eivät tue riittävällä tavalla sijoitustoiminnan pitkän aikavälin tavoitteiden toteutumisen ohjausta ja valvontaa, sanoo Fivan apulaisjohtaja Jukka Vesala tiedotteessa.

Eläkeyhtiöiden riskienvalvonnassa ja sisäisessä valvonnassa on myös "joitakin muita kehityskohteita", Fiva kertoo raportissaan. Esimerkiksi joidenkin yksittäisten pienten laitosten ongelmana on ollut riittämätön osaaminen monimutkaisten strukturoitujen sijoitusinstrumenttien riskeistä.

Eläkeyhtiöiden toimet ovat olleet esillä sen jälkeen, kun eläkeyhtiö Ilmarisen ja Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen väliset asuntokaupat paljastuivat. Poliisi tutkii kauppoihin liittyvää lahjontaepäilyä.

Fivan mielestä työeläkevakuutusyhtiön tulee harkita, ovatko lähipiirin kanssa tehtävät kaupat tarkoituksenmukaisia läpinäkyvyyden ja hyvän hallinnon kannalta. Fiva katsoo, että eläkeyhtiöillä tulisi olla mahdollisia kauppoja varten kirjallinen ohjeistus ja valvontamekanismi.

Vähintään mitä eläkeyhtiöiden pitäisi tehdä on julkistaa hallitusjäsenyydet pörssiyhtiöiden hallituksissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?