Muista Kiinassa: Caveat emptor - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Paras kaverikin yritti huijata

Bisneksen teko Kiinassa on erilaista. Luotettavakaan kiinalainen liikekumppani ei ole luotettava. Eivätkä asiat ole sitä miltä ne näyttävät, ennen kuin ne on tutkittu läpikotaisin. Ja sittenkin ne voivat muuttua.

1.4.2012 8:15 | Päivitetty 30.3.2012 16:18

En yritä väittää, että harhaanjohtaminen ja välistävetäminen olisivat pelkästään kiinalaisia ominaisuuksia. Niistä löytyy kyllä ihan riittävästi esimerkkejä Suomestakin. Mutta suoranainen huijaaminen on Kiinassa yleisempää, ja ilmeisesti se on myös hyväksytympää.

Kiinalaisessa liiketoiminnassa mukana olevat joutuvat usein hyväksymään vedätykset samalla tavalla kuin suuret pankit ja luottokorttiyhtiöt hyväksyvät luottokorttihuijaukset – kunhan niiden osuus ei kasva liian suureksi.

Puolalainen Idzi Koszyczarek vetää täällä pientä seitsemän hengen Polish Konimpex -nimistä kauppahuonetta, joka käy kauppaa etupäässä synteettisellä kumilla, kimröökilla eli hiilimustalla ja sinkkivalkoisella. Kaupankäynti on suhteellisen pientä, mutta yhtiön päätehtävä onkin tietojen kerääminen Kiinan kemianteollisuuden toimijoista.

Qingdao onkumipääkaupunki

Polish Konimpex on sijoittunut tänne Qingdaoon, sillä tämä on Kiinan kumipääkaupunki. Täällä toimii muun muassa QinRex-lyhenteellä tunnettu kumipörssi, Qingdao International Rubber Exchange Market Co. Pörssiin on rekisteröitynyt yli viisi sataa kiinalaista ostajayritystä. QinRex sanoo nettipalvelussaan, että sen jakelukapasiteetti on noin 5 000 tonnia synteettistä ja luonnonkumia kuukaudessa.

Viime kuussa täällä avattiin kemian- ja kumiteollisuuden esittely-, koulutus ja tutkimuskeskus, jonka takana ovat Kiinan kumiteollisuuden teollisuusliitto, Qingdaon Sifangin piirihallinto, Qingdaon teknologiayliopisto ja kumialan tietotekniikkatalo MESNAC. Keskus on osa hitec-teollisuuspuistoa.

Konimpex kerää tietoa tarjouksista, tarjoajista, tehtaista, tehdasvierailuista ja tuotteista. Tuon tiedon arvo moninkertaistuu, jos Kiina, joka on Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen, avaa kemianteollisuuden markkinoitaan muulle maailmalle. Koszyczarek ei elättele toiveita siitä, että se tapahtuisi lähitulevaisuudessa.

Sinopec on kumikuningas

Koko synteettinen kumiala on Kiinassa Sinopecin täydellisessä hallussa. Sillä on 90 prosenttia kiinalaisasiakkaista. Se hallitsee tuotantoketjun jokaista lenkkiä. Kaikki pienemmät alan yritykset ovat jollakin tasolla riippuvaisia Sinopecistä.

Koszyczarekin mukaan Sinopecin tuote- ja prosessihallinta on hyvä eivätkä ulkomaalaiset pysty kilpailemaan kiinalaisjätin kanssa. Sinopec toimittaa jonkin verran ylijäämätuotantoa ulkomaille.Konimpex on hoidellut pieniä toimituseriä, mutta yhteistyö kuihtuu Sinopecin mielenkiinnon puutteeseen. Toimitukset alkoivat olla myöhässä ja sitten lopahtivat.

Konimpex hakee epätoivoisesti uusia synteettisen kumin tuottajia, joiden kanssa voisi solmia pitkäaikaisia sopimuksia. Spottiostot eivät käy, sillä vaikka tuote täyttää kansainväliset standardit ja normit, jokaisen tehtaan tuotanto on kuitenkin erilaista ja loppukäyttäjä joutuu sovittamaan omaa tuotantoaan lähtötehtaan mukaan.

Tuotteiden ominaisuudet määritellään Helsingissä, Euroopan kemikaalivirastossa. Suurten yritysten kanssa toiminta ei juurikaan poikkea kansainvälisestä kaupankäynnistä. Pienet ovat kokonaan eri asia.

Kiinalainen sopimus:SGS:n tulisi tarkastaa

Koszyczarek sanoo, että pienissä yrityksissä on koko joukko sellaisia, jotka on perustettu pelkästään huijaamista varten.

Ne tarjoavat tuotetta 25 prosenttia alle markkinahintojen ja toimittavat korkealaatuisia tuotenäytteitä. Varsinainen tuote on sitten täydellistä roskaa tai siinä on vain 70-80 prosenttia kelvollista raaka-ainetta, eikä sitä voi käyttää. Se voi olla jonkin muun tehtaan kaatopaikkaerä.

– Näyttää siltä, että huijausyritykset ovat hiljalleen vähenemässä. Alan liiketoiminta on siistiytymässä ja meille on Qingdaossa toimitettu, mitä olemme tilanneet.

Sinkkioksidin eli sinkkivalkoisen ja kimröökin markkinat poikkeavat täysin synteettisen kumin markkinoista. Ala koostuu pienistä pelureista.

Sinkkivalkoinen on helppoa tuottaa ja tuottajia löytyy joka lähtöön. Sitä tehdään lapioimalla uuniin hiiltä ja sinkkiä. Sinkkioksidin päätuotantoalue on Henanin maakunta.

Koszyczarek joutui hoitamaan tapausta, jossa sinkkioksidin toimitussopimus oli kiinalaisen osapuolen käsialaa. Tuotenäyte oli hyvä, mutta Puolaan saapuneissa konteissa oli sinkkiä vain 80 prosenttia. Se oli mihinkään kelpaamatonta roskaa.

Kun sopimuksen pientä pränttiä alettiin tutkia, huomattiin, että sen mukaan kansainvälisen sertifiointiyrityksen / SGS:n pitäisi tutkia tuote. Niinpä, pitäisi ja pitäisi. Puolalaiset ajattelivat sertifioinnin koskevan kyseistä toimituserää, mutta sopimus ei sitonut tutkimusta mihinkään toimitukseen.

Koszyczarek harkitsi asian viemistä oikeuteen, mutta luopui aikeesta, kuten niin monet muutkin Kiinassa toimivat länsiyritykset tekevät. Yritykselle päätti niellä 10 000 dollarin tappion. Kolme aletarjoustasamalta yritykseltä

Alan tradingtoiminta on siirtymässä keskustelufoorumeille. Niitä on koko joukko esimerkiksi QQ:ssa. Jos foorumille jättää sanan, että haluaa ostaa jotain, saa välittömästi 25 – 50 tarjousta ja tai tarkennuspyyntöä.

– Foorumien kautta toimintaan on tullut paljon tehokkuutta. Muodollinen tarjouspyyntömenettely on häipymässä, Koszyczarek sanoo.  Enää ei tarvitse käydä läpi satoja tarjouksia.

Sinkkivalkoisen kauppaa käydään puolessakymmenessä alan portaalissa. Koszyczarek muistaa, kuinka Konimpexin tarjouspyyntö tuotti yli 250 vastausta. Niistä 97 prosenttia tuli tradingyrityksiltä, vaikka tarjouksia haettiin valmistajilta.

Yhdeltäkin yritykseltä tuli kolme erihintaista tarjousta. Kaikki halusivat 20-30 prosentin käteismaksun.

– Ja kun halusimme nähdä tehtaan, meitä vaadittiin suorittamaan etumaksu ensin.

Tradingyritysten nettisivuista ei ole mitään iloa. Koszyczarekin mukaan ne ovat kaikki samanlaisia. Niissä on kaikissa samoja kuvia samoista tehtaista, samanlaista tyhjää tekstiä, joissa höpistään ystävyydestä.

Olemattomien tehtaidenomistajat

Tradingyhtiöt väittävät usein olevansa tehtaan omistajia. Usein ne sopivat jonkin tehtaan kanssa siitä, että voivat esitellä tehdasta omanaan. Koszyczarek sanoo kerran Henanissa käyneensä samalla tehtaalla kahdesti – kummallakin kerralla tradingyhtiö esitteli sitä omanaan.

Koszyczarekilla on myös positiivinen esimerkki tradingyhtiöstä. Kyseinen yritys ilmoitti suoraan ottavansa korvauksena 10 prosenttia toimituksen kokonaishinnasta. Sen mukaan henanilainen sinkkivalkoisen polttaja hädin tuskin pystyy allekirjoittamaan sopimusta, puhumattakaan vientilupien, vakuutuksien ja kansainvälisten kuljetusten hoitamisesta.

Tehtaisiin on vaikea päästä käymään. Tehdas on joko suljettu tai remontissa ja sitten kun tehdas on käynnissä, johtaja on lomalla.

Olen toki muiltakin kuullut, että kiinalaiset yritykset pihtaavat kaikkea mahdollista ja mahdotonta tietoa. Joku voi varastaa työntekijöitä, tietotaitoa, alihankkijoita tai, herra paratkoon, asiakkaita.

Hyvä kaveri, suurin toimittaja

Qingdao on myös suuri kalastuskaupunki. Tanskasta kotoisin oleva tuttava välittää kalaa eri muodoissaan eurooppalaisille kalajalostevalmistajille. Useimmiten kala päätyy kalapuikoiksi.

Myös tällä alalla pitkät ja luottamukselliset toimitussuhteet ovat arvossaan. Mutta edes pitkäaikainen, hyvin toimiva suhde ei välttämättä säästä vedätykseltä.

Kalanvälittäjä on toiminut täällä monta vuotta ja hän on tottunut vedätysyrityksiin, mutta Kiina pystyi silti yllättämään.

Hänen suurin toimittajansa on myös hänen paras kiinalainen ystävänsä. Vuosien mittaan mies on ollut valtavan avulias ja ystävällinen. Hän on käyttänyt surutta aikaa ja tarmoa pohjoismaalaisen välittäjän auttamiseen monessa käytännön asiassa.

Ystävyydestä ja toimitussuhteesta huolimatta hänen yritykseltään tuli kolmen kontin toimituserä, joka ei vastannut laatuvaatimuksia. Siinä oli sallittua enemmän ruotoja. Välittäjä hylkäsi erän ja vaati, että se korvataan uudella.

Toimittaja ilmeisesti kuitenkin päätti kokeilla onneaan ja laivasi hylätyn erän Eurooppaan. Se ei kelvannut sielläkään.

Tanskalainen vaati täyttä hyvitystä. Ilman sitä ei toimittaja ei saisi ensimmäistäkään uutta tilausta. Seikkailusta koitui toimittajalle 10 000 euron tappio.

Hänen liiketoimintansa oli kuitenkin sen verran laajaa, että hän pystyi nielemään tappion ja jatkamaan toimintaa. Monesti kiinalaisyritysten toiminta on niin pientä ja kapeakatteista, että vastaavassa tilanteessa ne katsovat parhaaksi kadota.

Kalan välittäjä ei voi ymmärtää, miksi ystävä/toimittaja riskeerasi toimivan suhteen näin pienen summan takia. Hän ei myöskään ymmärrä sitä, että huijauksesta narahtaneet kiinalaiset eivät näytä tuntevan minkäänlaista häpeää, noloutta tai mitään muutakaan katumusta. He ovat kuin mitään epätavallista ei olisi tapahtunut.

Yrityksen toimihenkilökidnappasi tilauksen

Pekingissä pitkään asunut kanadalainen liikenainen oli viime kesänä tiukassa paikassa. Hän oli sopinut toimittavansa amerikkalaiselle design-firmalle painettuja ja kehystettyjä tauluja, jotka olivat menossa luksusristeilijän sisätilojen koristeeksi.

Tilauksella oli tulenpalava kiire ja viime hetkellä siihen oli tullut muutos: Taulut piti painaa kosteutta hyvin kestävällä erikoismenetelmällä.

Taulujen painatus oli jo tilattu ja osittain maksettu, mutta toimittajapa ei pystynytkään hoitamaan erikoispainatusta. Kukaan muu toimittaja ei halunnut ottaa vastaan painamisprojektia, he halusivat hoitaa myös kehystyksen.

Designyritys uhkasi tuttavaa syytteellä, jos suuren asiakkaan tilausta ei toimiteta ajoissa. Tuttava laittoi kiinalaisen kumppaninsa selvittämään, miksi alkuperäinen toimittaja ei voi hoitaa erikoispainatusta.

Kävi ilmi, ettei alkuperäinen toimittaja tiennyt asiasta mitään. Se ei nimittäin myöskään ollut halunnut ottaa vastaan pelkkää painamisurakkaa ilman kehystystä, mutta yksi yrityksen työntekijöistä oli ominut tilaukseen itselleen. Tämä ei ollut edes ensimmäinen kerta, kun näin oli käynyt. Aikaisemmin hän oli pystynyt hoitamaan painatuksen ja toimittamaan ihan kunnollisia tuotteita.

Kanadalaisnainen oli kesällä jo henkisesti valmistautumassa konkurssiin, jonka design-yrityksen syyte varmasti toisi mukanaan.

Viime kuussa sain kuulla taulutoimituksen lopulta onnistuneen ajoissa, mutta sillä ei oikeasti ollut mitään väliä. Risteily-yritys oli itse töpännyt. Se oli toimittanut alunperin väärät mitat, joten taulut olivat käyttökelvottomia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?