Saudi-Arabian öljyministeri: Öljyn korkealle hinnalle ei järkevää selitystä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Öljypula on järjetön pelko"

Maailman suurimman öljyntuottajamaan öljyministeri Ali Naimi sanoo, ettei raakaöljyn hintaa selitä mikään järkiperäinen tekijä, vaan irrationaalinen pelko.

28.3.2012 21:11 | Päivitetty 28.3.2012 21:11

Saudi-Arabian öljyministeri Ali Naimi sanoo talouslehti Financial Timesissa, että maan intresseissä on öljyn halpeneminen. Naimin mukaan öljyn alhaisempi hinta auttaisi saamaan Euroopan talouden kasvuun.

Saudi-Arabia on maailman suurin raakaöljyn tuottaja, mutta Naimin mukaan öljyn pitkään korkealla pysyvä hinta on vahingollista kaikille, myös Saudi-Arabialle. Naimin mukaan Euroopan talouden saaminen kasvuun on myös Saudi-Arabian intresseissä.

– Pohjimmiltaan Saudi-Arabia haluaisi öljyn hinnan olevan alempana. Se haluaisi hinnan olevan reilu ja kohtuullinen, sellainen joka ei vahingoita maailmantalouden elpymistä, Naimi kirjoittaa.

– Haluamme nähdä vahvempaa kasvua Euroopassa ja raakaöljyn kohtuullinen hinta on tässä avainasemassa.

Naimin mukaan öljyn hintaa pitää korkealla kuviteltu öljypula, joka ei vastaa todellisuutta. Hänen mukaansa toimituksista ei ole pulaa eikä kysyntä ole niin korkea, ettei siihen pystyttäisi vastamaan.

– Haluamme murtaa myytin siitä, että on olemassa tai voisi olla olemassa pulaa öljystä. Se on järjetön pelko vailla perustaa, Naimi sanoo.

Hänen mukaansa öljyvarastot tarjoavat luotettavan puskurin odottamattomien tapahtumien varalle. Naimi muistuttaa, että Saudi-Arabia on aiemminkin lisännyt öljytoimituksiaan kysynnän noustua muun muassa Irakin sodan, Venezuelan lakkojen, Katrina-hirmumyrskyn tai Libyan sisällissodan vuoksi.

– Öljyn toimittaminen ei ole ongelma eikä se ole ollut ongelma lähimenneisyydessä. Ei ole mitään rationaalista syytä, miksi öljyn hinnat ovat jatkuvasti näin korkealla, Naimi kirjoittaa.

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on viime aikoina ollut reilusti yli sata dollaria barrelilta, kun se kävi vuosien 2008–2009 finanssikriisin aikana alle 50 dollarissakin.

Öljyn hintaa nostaa epävakaa geopoliittinen tilanne etenkin Iranin kohdalla sekä Libyan sisällissodan aiheuttamat tuotantovajeet. Naimi sanoi viimeksi tammikuussa CNN:lle, että Saudi-Arabia haluaisi öljyn barrelihinnan laskevan sataan dollariin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?