Päivittäin lihaa syövien määrä kasvaa rajusti. Samalla lihaa syömättömien tai lihaa harvoin syövien määrä laskee kuin lehmän häntä. (Katso taulukko jutun lopusta.)
Tämä ilmenee Suomen Gallup Elintarviketiedon vuosittain tekemästä tutkimuksesta, jossa on haastateltu 1 051:tä yli 15-vuotiasta suomalaista.
– Vastaajat perustelevat lihan syönnin lisäämistä lihan terveellisyydellä ja hiilihydraattien vähentämiselle. Kyllä se karppausilmiö täältäkin nousee esiin, Lihatiedotuksen toiminnanjohtaja Riitta Stirkkinen kertoo.
Tutkimus paljastaa merkittäviä eroja miesten ja naisten välillä.
Naiset pitävät kalaa, kalkkunaa ja broileria terveellisempänä kuin miehet. Miehet taas arvostavat nautaa, lammasta, possua, kokolihaleikkeitä, makkaroita ja valmisruokia enemmän kuin naiset.
Suurin sukupuolten ero onkin suhtautumisessa makkaraan ja valmisruokiin.
Sukupuolten sota15–24-vuotiaissa
Kriittisimmin lihansyöntiin suhtautuvat 15–24-vuotiaat naiset. Heistä lähes viidennes sanoo lihalle kokonaan "kiitos ei". Samanikäisten miesten joukossa lihansyönti on yleisintä ja lihaa syövien osuus gallupin mukaan peräti täydet sata prosenttia.
Stirkkisen mukaan tässä nuorten miesten ryhmässä lihan syönti on myös lisääntynyt eniten. Tämä on myös asiakasryhmä, joka syö kernaasti Scanburgerin Ylipäällikköä ja Hillitöntä Hyperiä.
Ensin kallistui voija nyt myös liha
Stirkkinen on ollut töissä Lihatiedotuksessa seitsemän vuotta. Tänä aikana lihaa syövien suomalaisten osuus väestöstä on vaihdellut 93 prosentin ja 96 prosentin välillä. Nyt 96 prosenttia suomalaisista syö lihaa muodossa tai toisessa.
Kasvava kysyntä voi aiheuttaa pulaa, kun tarjonta samaan aikaa vähenee mm. sikatalouden ongelmien takia. Lihan hinta onkin Suomessa nousussa, ennakoi muun muassa alan ammattilaisten Lihalehti.
Viime vuonna karppaus aiheutti jo osaltaan voipulaa ja nosti voin hintaa peräti 50 prosenttia.
Lihan syönnin yleisyys Vuosi 2010 %Vuosi 2011 %Päivittäin tai lähes päivittäin3845Useamman kerran viikossa3232Noin kerran viikossa1111Harvemmin127En syö lainkaan6,54,5 Lähde: Lihan kulutusta ohjaavat tekijät 2011, Suomen Gallup Elintarviketieto