Kiinan asuntokeinottelua suitsitaan kiinteistöverolla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiinteistövero muuttaa Kiinan

Kiinteistöverolle asetetaan suuria odotuksia Kiinassa. Sen pitäisi lopettaa asuntokeinottelu, purkaa tyhjinä seisovien asuntojen suma ja taata kaupungeille toimintarahoitus. Sen säätäminen tosin näyttää vaikealta.

25.3.2012 7:15 | Päivitetty 23.3.2012 14:28

Seuraan suurella mielenkiinnolla ja ihmetyksellä Kiinan asuntorakentamista täällä ja siihen ympäri maailmaa liitettäviä ilmiöitä. Minusta näyttää, että Kiinaa käytetään selityksenä mitä erilaisimmille talouden ilmiöille.

Miten Kiinan asuntorakentamisen hidastumisella voidaan selittää yhden tai kahden päivän vaihteluita Yhdysvaltain, Australian tai Brasilian pörsseissä? On tietenkin totta, että Australia ja Brasilia ovat suuria raudan tuottajia ja Kiinan kysyntä raudan maailmanmarkkinoilta on laskenut. Mutta lasku ei tapahtunut yhtäkkiä viime viikolla.

Aavetaloista tuli yön ylimuurahaispesiä

Täällä Qingdaossa tilanne näyttää päinvastaiselta juuri nyt. Vuodenvaihteen tienoilla hiljentynyt rakentaminen loppui kokonaan tammikuun lopussa olleen kiinalaisen uuden vuoden jälkeen. Satojen ja tuhansien asuntojen rakennuskompleksit olivat aavetaloja aina viime viikolle saakka. Mutta ne kaikki räjähtivät kiivaaseen toimintaan muutaman päivän sisällä. Jostakin rakentajat ja rakennuttajat saivat lähtölaukauksen.

Samaan aikaan kaupungin puisto-osasto, jonka tontille myös jalkakäytävät kuuluvat, palkkasi useita satoja miehiä ja naisia kaivamaan istutuskuoppia uusille puille. Samalla revittiin myös kaupungin rantaviivaa pitkästi seuraavan Dong Hai -kadun jalkakäytäviä ylös molemmin puolin lähes kymmenen kilometrin matkalta.

Jalkakäytävät olivat kohtuullisessa kunnossa ja monin paikoin uusille istutuksille ei tahdo olla tilaa jo valmiiksi puistomaisen kadun reunoilla. Paikalliset tuttavat arvelivat projektin tarkoituksena olevan kaupungin rahojen ohjaaminen valtaapitävien taskuihin. Jotainhan rahan eteen pitää tehdäkin.

Täkäläinen rakennusaktiviteetti on ristiriidassa myös vuosittaisen Kiinan kansankongressin antaman viestin kanssa. Konferenssin yhteydessä pääministeri Wen Jiabao teki kristallinkirkkaaksi sen, että asuntorakentamisen jarruttamista jatketaan, sillä hinnat halutaan alas. Tuskin ensiasuntojen ostajien maksukykyisyysvaatimusten pieni höllääminen on saanut rakennusliikkeitä yhtäkkiä innostumaan.

Syy varmaan selviää joskus myöhemmin.

Kiinteistövero on5-vuotissuunnitelmassa

Pääministeri Wen Jiabao teki myös selväksi, että kiinteistövero tulee. Se sisältyy myös meneillään olevaan 12. viisivuotissuunnitelmaan.

Kiinteistöveron tulosta on puhuttu jo vuosia, mutta siinä asiassa ei ole päästy puusta pitkään. Shanghain ja Chongqingin verokokeilut ovat olleet täysin hampaattomia ja veron tuotto on ollut mitätön. Nyt muut suuret kaupungit, joihin veroa ensi sijassa ollaan tuomassa, käyttävät kokeilukaupunkien huonoja tuloksia veron torjuntaan.

Kiinteistöverolla on keskeinen asema Kiinan asuntospekulaation lopettamisessa ja kaupunkien pitkäaikaisena rahoitusmuotona.

Miljoonien asuntojen pitäminen tyhjillään on tähän saakka ollut omistajille kannattavaa, sillä asuntojen arvon jatkuva nousu on peittänyt matalat ylläpitokulut. Tyhjien asuntojen osuus on China Dailyn artikkelin mukaan 40 prosenttia. Kulut ovat pysyneet matalina, koska niin suuri osa asunnoista on sisärakentamista odottavia betonilokeroita. Mutta jos kiinteistöistä ryhdytään kantamaan veroa, tilanne muuttuu.

Vaikutusvaltaiset vastustavatuutta veroa

Kiinteistöveroa vastustavat sekä käyttö- että sijoitusasuntojen omistajat. Vastustajien joukossa on suuri määrä vaikutusvaltaisia vanhempia kaadereita ja sotilaita, jotka ovat saaneet asunnot halvalla tai ilmaiseksi, korvauksena pitkästä työurasta.

Reuters kertoo eläkkeelle jääneestä miehestä, joka itse asiassa on kansallisen kehitys- ja uudistuskomitean ajatushautomon tutkija ja Kiinan kansankongressin neuvoa-antavan konferenssin jäsen Zhang Xiaojia. Hän vastustaa kiinteistöveroa.

– Minunkaltaiseni vanhat miehet ovat eläkkeellä. Olemme tehneet työtä koko ikämme ja saaneet kodin valtiolta sosiaalitukena. Nyt meidät määrätään maksamaan kiinteistöveroa, se on hyvin epäoikeudenmukaista. Mitä tekemistä meillä on asuntojen hintojen kanssa.

Kiinteistöveron on myös tarkoitus korvata kokonainen sarja erilaisia maksuja ja rajoituksia, jotka on säädetty asuntokeinottelua vastaan.

Asuntojen hinnat ovat kymmenkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Pekingin kaksi vuotta sitten aloittama kampanja hintojen saamiseksi kuriin alkoi purra viime syksynä. Silloin sanottiin, ettei mitään huojennuksia tulla sallimaan ainakaan ennen ensi kesää.

Wall Street Journalin Kiina-tilastojen mukaan asuntojen hinnat ovat laskeneet viime vuoden maaliskuusta viisi prosenttia. Jyrkin lasku nähty siellä, missä asunnot ovat kalleimpia.

Tällä hetkellä noin kolmannes asunnon hinnasta menee valtiolle maanvuokrana, leimaverona ja kiinteistön hoitomaksuna.

Maakauppa kannattaamonille paljon paremmin

Chongqingin ja Shangain viranomaiset olivat hyvin tietoisia kiinteistöveron herättämästä tyytymättömyydestä ja asettivat sen todella matalaksi ja vapauttivat monet siitä kokonaan. Ei ihme, ettei verosta kertynyt tuottoja.

Kaupungeille on paljon helpompaa jatkaa nykyistä rahoituslinjaa. Maat takavarikoidaan vailla vaikutusvaltaa olevilta kyläläisiltä ja talonpojilta ja myydään hyvällä voitolla gryndereille.

Asuntorakentamisen kurikuuri onkin iskenyt kaupunkien rahanhankintaan ehkä pahemmin kuin gryndereihin. Kiinteistöverolla on tarkoitus päästä eroon kovaotteisesta maan kahminnasta, joka herättää paljon yhteiskunnallista rauhattomuutta.

Chongqing keräsi kiinteistöverolla vain 100 miljoonaa juania, kun maakaupat tuottivat 82 miljardia juania. Shanghain vastaavat luvut olivat 300 miljoonaa ja 151 miljardia juania.

Eteläisen Guangdongin verojohtaja viittasi Chongqingin ja Shanghain kokeiluissa ilmenneisiin ”joihinkin ongelmiin”, jotka vaativat vielä keskustelua ja parannuksia. Maakunnalla ei ole aikeita aloittaa verotuskokeilua.

Shandongin kuvernöörin mukaan maakuntaa ei ole vielä määrätty käynnistämään verotusta tänä vuonna. Zhejiangin kuvernööri mukaan nykyisten kokeilujen seurauksia pitää tarkkailla jonkun aikaa. Hänen mukaansa tässä ollaan vasta alkuvaiheissa.

Kiinteistöverolla on siis vastassa korkea passiivisen vastarinnan muuri. Pakkolunastukset ja maakauppa tarjoavat enemmän rahaa ja paremmat mahdollisuudet erilaisiin sopimuksiin.

Talojen purkaminen muuttiasuntoviraston korruptiopesäksi

Asuntorakentamiseen liittyy mitä ihmeellisimpiä sivujuonteita. Äskettäin Pekingissä paljastui laaja talojen purkamiseen liittyvä skandaali. Sen seurauksena tippunee vielä päitä – ihan kirjaimellisesti.

Pekingin syyttäjäviranomaisen mukaan tutkinnan kohteena on 41 ihmistä, joiden epäillään ottaneen lahjuksia. Heistä 35 oli asuntovirastosta. Epäiltyjen joukossa on myös asuntoviraston entinen johtaja. Lahjukset liittyivät purettavien asuntojen arvon arviointiin ja hankintaan.

28 henkeä syytetään korruptiosta, viittä virkavirheestä. 41 tapauksesta 14:ssä on kyse ryhmälahjuksista. China Dailyn mukaan Suurimmassa ryhmässä 16 henkeä jakoi lahjuksia.

Hintojen laskusta huolimatta asuntokauppa on käynyt paljon tahmeammin kuin viime vuonna. Tämä on johtanut vuokra-asuntojen kysynnän kasvuun ja hintojen nousuun. Pekingissä kaksion saattoi viime vuonna vuokrata 4 000 juanilla kuukaudessa, nyt siitä joutuu maksamaan vähintäin 5 000 juania eli 560 euroa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?