Tekijänoikeusjärjestö Teosto kerää tekijänoikeusmaksut tietokone-, konsoli- ja kännykkäpelien musiikin esittämisestä. Teosto ei kuitenkaan usein maksa korvauksia pelimusiikin tekijöille. Teoston mukaan rahat menevät sen sijaan yleiseen jakoon Teoston asiakkaille.
Pelimusiikkia voidaan esittää esimerkiksi radiossa, televisiossa ja jopa pääsymaksullisissa konserteissa.
– Tilaisuudesta kerätään Teosto-korvaukset samalla lailla kuin mistä tahansa tekijänoikeuskorvatusta musiikista, kertoo Teoston puheenjohtaja Kim Kuusi uusimmassa Teostory-asiakaslehdessä.
Tilanne johtuu siitä, etteivät pelimusiikin säveltäjät useinkaan ole Teoston jäseniä. Pelimusiikin esittämisestä kerättyä rahaa ei pystytä maksamaan tekijöille, koska teoksia ei ole rekisteröity Teoston tietokantoihin. Kuusen mukaan pelisäveltäjiltä voi mahdollisesti jäädä paljon rahaa saamatta.
– Näin ollen raha menee yleiseen jakoon. Varsinkaan sellaisilla pelimusiikin tekijöillä, jotka eivät kuulu tekijänoikeusjärjestöön, jää paljon rahaa saamatta.
Hieman kuin televisiossa
Pelialan toimintapa muistuttaa mainos- ja tv-musiikkia, ja ehdot ovat erilaiset kuin Teoston levyttävillä ja esittävillä artisteilla.
– Pelialalla on tapana maksaa kertakorvaus säveltäjälle urakkapalkkiona, eikä pelimyynnistä makseta rojaltikorvauksia, kertoo Ari Pulkkinen Taloussanomille.
Pulkkinen on säveltänyt muun muassa Angry Birds -pelin musiikin. Kaikesta muusta, kuten musiikin käytöstä soittoääninä tai videoissa, voidaan Pulkkisen mukaan sopia erikseen.
– Pelisäveltäjän kannattaakin tähdätä tekemään aina erillissopimukset musiikin käytöstä pelin ulkopuolella, Pulkkinen sanoo.
Muun muassa Lontoon filharmoniaorkesteri on esittänyt Pulkkisen Angry Birds -peliin säveltämää musiikkia konsertissaan. Pulkkinen ei kuitenkaan suostu kertomaan mahdollisista korvauksista.
Pulkkinen ei kuitenkaan tyrmää sopimusta Teoston kanssa.
– Olen vahvasti sitä mieltä, että pelimusiikin esittämisestä pelin ulkopuolella pitäisi säveltäjän saada korvauksia, Pulkkinen sanoo.
– Näkisin myös että Teostolla ja vastaavilla tahoilla on ratkaiseva rooli alan kehityksessä, sillä yksittäisen henkilön tai yrityksen on hyvin vaikeaa ja kallista vääntää sopimusasioista.
Teostory-lehdessä haastatellun peliyhtiö Digital Chocolaten johtavan äänisuunnittelijan Henri Sorvalin mielestä nykyinen tapa on toimiva. Ainakaan hän ei halua Teoston puuttuvan pelialaan yhtä vahvasti kuin äänilevyalaan. Hänen mukaansa se voisi haitata peliyhtiöiden ja säveltäjien suhdetta.
Kuusen mukaan Teoston tavoitteena on saada aikaan toimintatapa, joka olisi mahdollisimman oikeudenmukainen musiikin tekijöille ja oikeudenomistajille.
(Oikaisu 29.3.: Toisin kuin alkuperäisestä jutusta saattoi ymmärtää, pelimusiikin tekijä voi olla Teoston asiakas, jolloin järjestö tilittää muussa kuin peliyhteydessä esitetyn musiikin korvaukset tekijälle, mikäli teos on ilmoitettu järjestön teosrekisteriin.)