Tallinnan asuntomarkkinoille odotellaan 90-luvun arvonnousuja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tehtävä: Osta sata asuntoa Tallinnasta!

Sijoittajat hakevat korkeita vuokratuottoja Suomenlahden etelärannalta. Neliöhinta on nyt 1 060 euroa.

21.3.2012 9:53 | Päivitetty 21.3.2012 10:39

– Viime kuukausien aikana puoleeni on kääntynyt noin 25 suomalaista asiakasta, joiden tavoitteena ostaa yhteensä sata asuntoa. Kun ajattelen Tallinnan markkinaa, se on paljon, 1Partnerin kiinteistökonsultti Christian Ayrer sanoo.

Hän puhuu jo ilmiöstä.

Ayrerin mukaan hänen asiakkaansa ovat olleet tyytymättömiä Helsingin kahden – kolmen prosentin vuokratuottoihin, kun Tallinnasta voi odottaa 4,5-7 prosentin tuottoja. Lisäksi sijoittajien takaraivossa jyskyttää mahdollisuus arvonnoususta.

Ayrerin mukaan heidän asiakkaansa jakautuvat tasan kahteen joukkoon:

– Keski-ikäiset varakkaammat henkilöt, jotka etsivät kakkosasuntoa.

– Asiakkaat, jotka näkevät ostoksensa ainoastaan investointina.

Ensimmäinen asiakasryhmä etsii Ayrerin mukaan suurta asuntoa – usein Vanhastakaupungista tai muuten hyvällä näköalalla. Sijoittajia kiinnostavat pienemmät asunnot, jotka on helppo vuokrata.

Kauppa vilkastuihelmikuussa

Asuntokauppoja tehtiin helmikuussa kolmannes enemmän kuin vuosi sitten. Niiden kokonaisarvo nousi 42 prosenttia, mikä ei kuitenkaan johdu hintojen noususta vaan siitä, että omistajaa vaihtoivat viimevuotista kalliimmat kohteet.

Tallinnan asuntojen keskineliöhinta pysyi helmikuussa nyt jo yhdettätoista kuukautta yli tuhannessa eurossa ja oli 1 060 euroa. Kallein asunto myytiin hintaan 360 496 euroa ja halvin hintaan 969 euroa.

Hintavin omakotitalokauppa tehtiin 451 300 eurolla ja edullisin 20 000 eurolla. Kallein omakotitalotontti maksoi 600 000 euroa ja edullisin 31 000 euroa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?