Norjan öljyrahasto: Sanoimme Kreikan velkasaneeraukselle ei - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Norjan öljyrahasto: Sanoimme Kreikan velkasaneeraukselle ei

Norjalaiset eläkesäästäjät eivät joudu kärsimään Kreikkaan sijoitettujen säästöjensä arvonalennuksesta, sillä maan valtiollinen öljyrahasto ei suostunut ottamaan osaa Kreikan velkasaneeraukseen.

16.3.2012 21:05 | Päivitetty 16.3.2012 21:00

Norjan valtiollinen öljyrahasto ei osallistunut yksityissijoittajille vapaaehtoiseen Kreikan velkasaneeraukseen. Öljyrahaston pääjohtajan mukaan se ei halunnut olla mukana velkakirjavaihdossa, sillä siinä annettiin erityisasema euroalueen keskuspankki EKP:lle.

– On erittäin tärkeää luoda markkinoille luottamusta. Luottamusta luodakseen on pelattava sääntöjen mukaan, joten suosiva kohtelu ja yhteistoimintalausekkeet ovat haasteellisia. Sanoimme ei periaatteellisista syistä, rahaston pääjohtaja Yngve Slyngstad sanoi.

Kreikka on saavuttanut velkakirjavaihtoon osallistuvien sijoittajien tavoitetason käytettyään niin sanottuja yhteistoimintalausekkeita, joilla sijoittajia on pakotettu osallistumaan velkasaneeraukseen. Ainakin 95,7 prosenttia Kreikan velkojista on saatu mukaan saneeraukseen.

EKP vapautettiin tappioilta, ja myös Euroopan investointipankki säästettiin alaskirjauksilta.

Norjan öljyrahaston sijoitukset euroalueen velkamaissa menettivät arvostaan viime vuonna 39 prosenttia, rahasto sanoi tuloksensa julkistamisen yhteydessä tänään. Yhteensä norjalaisten valtava eläkerahasto on yli 450 miljardin euron arvoinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?