Ilmarinen: Vattenfallin Suomen-toiminnot pitkäaikainen sijoitus - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ilmarinen: Vattenfallin Suomen-toiminnot pitkäaikainen sijoitus

Julkaistu: 16.12.2011 12:57, Päivitetty 16.12.2011 12:50

Ilmarinen kertoo osallistuvansa Vattenfallin Suomen-toimintojen ostoon, koska pitää niitä kannattavana sijoituksena.

Eläkeyhtiö Ilmarinen osallistuu Goldman Sachs Capitalin ja pääomasijoittaja 3i:n Infrastructuren kanssa energiayhtiö Vattenfallin Suomen sähkönjakelu- ja kaukolämpöliiketoimintojen ostoon.

Ilmarisesta tulee toimintojen osaomistaja kymmenen prosentin osuudella. Ilmarista onkin povattu jo pitkään yhdeksi kiinnostuneeksi ostajaksi. Yksinään puolentoista miljardin euron suuruinen kauppa olisi voinut olla sille liian suuri.

– Olemme olleet ostajakonsortion kanssa jo alkuvaiheissa liikkeellä, vahvistaa Ilmarisen johtaja Esko Torsti Taloussanomille. Hänen mukaansa kyseessä on pidempiaikainen sijoitus.

– Tämä on hyvin sopiva sijoitus pitkäjänteiselle eläkesijoittajalle ja tarkoitettu hyvin pitkäaikaiseksi. Se on myös tuottoprofiililtaan sellainen, että se täyttää meidän osakesijoituksille asettamat tuottotavoitteet. Meillä on vahva luottamus, että tämä kauppa menee maaliin niin kuin on ajateltukin.

Vattenfallin Suomen sähkönjakeluverkko on Fortumin jälkeen maan toiseksi suurin 12 prosentin markkinaosuudella. Verkko sijoittuu Hämeeseen, Pirkanmaalle, Keski-Suomeen sekä Pohjanmaalle.

Lisäksi kauppaan sisältyy Vattenfallin laaja kaukolämpöverkko. Vattenfallin sähkö- ja kaukolämpöverkkojen katealueilla asuu yhteensä lähes puoli miljoonaa ihmistä.

Vattenfallin sähkö- ja kaukolämpötoiminnot siirtyvät kaupan myötä perustettavalle yhtiölle, jota rahoitetaan sekä omalla että vieraalla pääomalla eli käytännössä pankkilainalla. Tämän yhtiön osakepääomasta Ilmarinen omistaa siis kymmeneksen.

Mitenkään vierasta energiabisnekseen sijoittaminen ei Ilmariselle ennestään ole, sillä eläkeyhtiöllä on pieni omistus energiayhtiö Fortumista ja öljy-yhtiö Neste Oilista. Ilmarinen omistaa myös Pohjolan Voimaa ja merkittävästi kantaverkkoyhtiö Fingridiä.

Fingridistä Ilmarinen hankki noin viidenneksen siivun alkuvuonna, kun Fortum ja Pohjolan Voima myivät osakkeensa. Niitä osti myös Suomen valtio, jolla on Fingridistä 53,1 prosentin osuus. Myyntien taustalla oli EU:n uusi energiamarkkinaohjaus, joka edellyttää sähkönsiirron ja tuotannon eriyttämistä.

Vattenfall haluaaEurooppaan

Ruotsin valtion omistama Vattenfall ilmoitti jo viime vuonna keskittyvänsä ydinmarkkinoihinsa eli Ruotsiin, Saksaan ja Hollantiin, missä on tehty myös yritysostoja.

Ostajaehdokkaita kaupan olleille toiminnoille oli muitakin, mutta Ilmarisen ryhmä voitti tarjouskilpailun. Aiemmin tänä vuonna arvioitiin, että saksalainen energiajätti E.ON olisi valmis ostamaan kaikki Vattenfallin Suomen toiminnot. Myös suomalaiskuntien energiayhtiöiden EPV:n ja ruotsalaisen pääomasijoittaja EQT:n kerrottiin olevan kiinnostuneita kaupasta.

Vattenfall Suomen toimitusjohtajan Hannu Kostiaisen mukaan tarjouskilpailuun osallistuneiden nimiä ei kuitenkaan ole tarkoitus julkistaa.

 – On ollut muitakin kiinnostuneita tahoja, mutta emme kommentoi prosessia sen enempää kuin, että olemme päässeet hyvään lopputulokseen hyvän ostajan kanssa, Kostiainen sanoi.

Kauppa vaatii vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän, mutta sen odotetaan toteutuvan ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Vattenfallille jää Suomen edelleen vesivoiman tuotantoa ja sähkönmyyntiä, joiden vuosiliikevaihto liikkuu yhteensä noin 450 miljoonassa eurossa. Kostiaisen mukaan näitä toimintoja aiotaan kehittää ja vahvistaa.

Vattenfall työllistää Suomessa lähes viisisataa työntekijää. Täällä yhtiö on toiminut aktiivisemmin 1990-luvun puolivälistä, jolloin se osti aluksi Hämeen Sähkön ja myöhemmin myös muita maakunnallisia sähköyhtiöitä.

Tällöin aloitettiin Suomen sähkömarkkinoiden avaaminen uuden sähkömarkkinalain myötä ja pitkään uinunut ala alkoi pikku hiljaa herätä kilpailuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?