Sampo Pankin Uotila: Vain pakkomyynnit veisivät asuntohinnat selvään laskuun - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vain yksi asia sysäisi asuntohinnat rymylaskuun

Asuntojen nimellishinnat pysyvät tänä vuonna ennallaan, koska matalat korot hellivät asuntolainaisia. Vuoden euribor laskisi ennusteen mukaan jo kesällä 1,4 prosenttiin. Näin arvioivat Sampo Pankin ekonomistit.

13.3.2012 14:30 | Päivitetty 13.3.2012 16:44

Sampo Pankki odottaa Euroopan keskuspankin pitävän ohjauskorkonsa yhdessä prosentissa tänä ja ensi vuonna. Euriborit olisivat jatkamassa laskuaan.

– Kolmen kuukauden euribor saattaisi valua vielä vähän alaspäin 0,7 prosenttiin ja 12 kuukauden euribor 1,4 prosenttiin tai sen allekin, pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoi suhdannekatsaustilaisuudessa.

Euriborien laskua tukevat matalien ohjauskorkojen lisäksi keskuspankin runsas rahoitus kuten kolmen vuoden rahoitusoperaatiot (LTRO). Ne ovat tuoneet pankkijärjestelmään runsaasti likviditeettiä ja samalla hälventäneet epäluottamusta markkinoilla.

”Asuntojen nimellishinnat pysyvät ennallaan”

Matalat markkinakorot ovat yksi syy siihen, miksei Sampo Pankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila usko, että asuntojen hinnat laskisivat Suomessa selvästi.

– Korot tulevat olemaan todella matalia tästä eteenpäin. Tänä vuonna Suomessa tulee olemaan paljon sellaisia asiakkaita, joiden jo olemassa olevan lainan korko tulee olemaan yksi pilkku jotain, hän kuvailee.

Uusien asuntolainojen korot eivät kuitenkaan Uotilan mukaan oleellisesti laske, koska pankit pyrkivät nostamaan lainamarginaaleja.

Uotila muistuttaa myös, että tammikuun tilastot kertoivat asuntohintojen nousseen.

– Uskomme, että asuntojen nimellishinnat pysyvät ennallaan, mutta reaalihinnat suhteutettuna inflaatioon ja tulokehitykseen laskevat tänä vuonna.

Hintojen selvä aleneminen vaatisi pakkomyyntien aaltoa

Kiinteistöketju Asuntoverkko kertoi eilen, että asuntokauppojen määrät  Suomessa olisivat laskeneet helmikuussa 15 prosenttia. Lähteenä ketjulla oli Logican ja Etuovi.comin HSP palvelu, joka edustaa noin 80–85 prosenttia kaikista tehdyistä asuntokaupoista.

Uotilan mukaan on syytä uskoa, että asuntokauppojen määrä Suomessa vähenee ja myyntiajat pitenevät. Kauppojen määrän aleneminen ei kuitenkaan hänen mukaansa tuo hinnanlaskua.

– Jotta toteutuneet myyntihinnat alenisivat useita prosentteja, se vaatisi pakkomyyntien aaltoa. Työttömyys nousisi ja rahoituksessa lainakorot nousisivat tai lainojen saatavuus kiristyisi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?