Rahoitusmarkkinavero jakaa EU-johtajien mielipiteet - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU-johtajat kiistelevät rahoitusmarkkinaverosta

Euroopan unionin valtiovarainministerit kokoontuvat keskustelemaan tänään Brysseliin EU:n laajuisesta rahoitusmarkkinaverosta. Päätöstä ei ole odotettavissa, sen verran erimielisiä EU-johtajat ovat veron toteutuksesta, vaikutuksista ja laajuudesta.

13.3.2012 13:21 | Päivitetty 13.3.2012 13:22

Rahoitusmarkkinavero jakaa Euroopan unionin jäsenmaita. Brysseliin kokoontuneet EU-maiden valtiovarainministerit keskustelevat tänään asiasta, mutta varsinaisia päätöksiä rahoitusmarkkinaverosta ei vielä odoteta tehtävän.

Ranska on ollut yksi rahoitusmarkkinaveron suurimmista kannattajista ja vaatinut veron nopeaa käyttöönottoa. Nyt Ranska kuitenkin sanoo, että pitää olla enemmän aikaa, jotta yhteisymmärrys saavutetaan.

– Me toivomme, että saadaan mahdollisimman laaja yhteisymmärrys, ja käytämme riittävästi aikaa sen saamiseksi. Sitä Euroopan kansalaiset haluavat, Ranskan valtiovarainministeri Francois Baroin sanoi tänään.

Ranska on aiemmin vaatinut, että mikäli suuri osa jäsenmaista ei halua ottaa veroa käyttöön, voidaan vero ottaa nopeammin käyttöön pienen ryhmän kesken.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoi eilen, että EU:n pitäisi jatkaa ponnisteluja rahoitusmarkkinaveron käyttöön ottamiseksi kaikissa 27 jäsenmaassa.

Euroopan komissio ehdotti syyskuussa 0,1 prosentin veroa osake- ja velkakirjakaupoista ja 0,01 prosentin veroa johdannaiskaupoista. Se katsoo, että verot voisivat tuottaa jopa 57 miljardia euroa vuodessa, mikäli niitä sovellettaisiin koko EU:n alueella.

Britannia ja Ruotsivastustavat

EU-jäsenmaista rahoitusmarkkinaveroa vastustetaan kiivaimmin Britanniassa ja Ruotsissa. Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borg sanoo että rahoitusmarkkinavero olisi huono ajatus, kun Euroopan maat yrittävät tukea kasvua ja vähentää velkaansa. Britannia on viestittänyt, että se ei voi hyväksyä veroa ilman rikkaiden maiden G20-ryhmän suurimpien valtioiden hyväksyntää.

Luxemburgin valtiovarainministerin Luc Friedenin mukaan rahoitusmarkkinaveroa ei tule ilman Britannian osallistumista.

– Mielestäni vero on ok, mutta kaikkien 27 jäsenmaan pitää osallistua, Frieden sanoi.

Euroopan komissio ja EU:n kiertävää puheenjohtajuutta hoitava Tanska ovat vaatineet lisäselvityksiä rahoitusmarkkinaveron teknisistä seikoista, jotta laaja yhteisymmärrys verosta voitaisiin saavuttaa.

Yhdeksän poliitikkoa ja viranomaista mukaan lukien Saksan Schäuble ja Italian pääministeri Mario Monti lähettivät kirjeen Tanskalle ja vaativat rahoitusmarkkinaverokeskustelujen jouduttamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?