Kreikassa epätoivoiset opiskelijat aikovat töihin ulkomaille – aivovuoto uhkaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kreikan toivot: "Koko luokka aikoo muuttaa Ruotsiin"

Ateenan yliopistoja koristavat anarkistiset graffitit ja kampuksen kulmilla kokoontuvat huumediilerit ja narkkarit. Opiskelijoiden tunnelmat ovat apeat ja moni aikoo suunnata ulkomaille. Se ei tiedä Kreikalle hyvää.

13.3.2012 12:18 | Päivitetty 13.3.2012 13:40

Yliopistojen rahoitusta on leikattu 23 prosenttia, rakennuksia ei lämmitetä talvella ja uusia professuureja ei perusteta ajallaan. Ateenassa kurjuutta korostavat kulkukoirat, jotka juoksevat yliopistojen käytävillä.

Korkeakoulutus on monessa Euroopan maassa kärsinyt rahapulasta eurokriisin takia, mutta Kreikassa opiskelijoiden mielialoja painaa lisäksi maan asema taloudellisen nokkimisjärjestyksen pohjalla. Opiskelijoista harva odottaa nuorisotyöttömyyden laskevan alle 50 prosentin.

– Ihmiset ovat pessismistiä ja surullisia, 19-vuotias lakia opiskeleva Konstantinous Markou kuvaa tunnelmia.

Taloudellisessa ahdingossa opiskelijat panostavat muun muassa kieliin ja toivovat pääsevänsä töihin ulkomaille. Nancy Athanasopoulou, 20, opiskelee ruotsia. Hänen luokallaan aiemmin marginaalista kieltä lukee 20 opiskelijaa.

– Koko luokka suunnittelee muuttavansa Ruotsiin, Athanasopoulou sanoo.

Maassa houkuttavat hyvä talous, hyvä palkka ja hyvä työyhteisö. Kaksi ensimmäistä Kreikasta puuttuvat, mutta maa tarvitsisi silti tulevaisuudessa kipeästi osaajia.

– Sellaisille maille kuin Italia, Espanja tai Kreikka korkeakoulutus on moottori, jolla maat voivat muuttua taloudellisesti hyvin tuottaviksi, arvioi madridilaisen talouskoulun ekonomisti Gayle Allard

Etelästä on ollut kiinnostusta saapua myös Suomeen töihin. Suomessa on huutava pula esimerkiksi sairaanhoitajista, joita on rekrytoitu muun muassa Espanjasta. Lähtömaalle koituu kuitenkin ongelmia, jos koulutettu työvoima ei koskaan palaa uudesta kotimaastaan.

– Alkuperäinen suunnitelmani oli viettää joitakin vuosia ulkomailla ja palata sitten Kreikkaan. Nyt paluu näyttää mahdottomalta. Olen alkanut kuvitella eläväni ulkomailla seuraavat 15–20 vuotta, sanoo Britanniassa työskentelevä valtio-opin tohtori Leonidas Karakatsanis.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?