Schäuble europestin täyttämisestä: "AAA-mailla enemmän sananvaltaa" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Schäuble isosta europestistä: "AAA-mailla enemmän sananvaltaa"

Korkeimman AAA-luottoluokituksen mailla on muita maita enemmän sananvaltaa, kun euroalueen puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille haetaan seuraajaa. Tätä mieltä on Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble.

11.3.2012 16:19 | Päivitetty 11.3.2012 16:21

Kreikkalainen To Vima –lehti kysyi Wolfgang Schäublelta, pitäisikö Jean-Claude Junckerin seuraajan tulla parhaan luottoluokituksen maasta.

– Luottoluokituslaitokset ja markkinat ovat palkinneet ne jäsenvaltiot, jotka noudattavat euroalueen taloussääntöjä. Heillä on mahdollisesti enemmän sananvaltaa edesauttaa oman ehdokkaansa menestystä, hän muotoili.

Schäuble ei halunnut kommentoida aihetta enempää. Hän sanoi, ettei ”halua keskustella mahdollisista ehdokkaista julkisuudessa” tai ”spekuloida asialla”.

Paras mahdollinen kolmen A:n luottoluokitus on vain Saksalla, Suomella, Luxemburgilla ja Alankomailla.

Junckerin seuraajaksi on väläytetty muun muassa Suomen pääministeriä Jyrki Kataista. Hän sanoi eilen Ylen Ykkösaamussa, että ei aio ryhtyä euroryhmän kokopäivätoimiseksi johtajaksi.

Aikaisemmin euroalueen puheenjohtajuutta on hoidettu sivutoimena. Viime vuoden syyskuussa euroalueen nykyinen puheenjohtaja ja Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker viestitti, että puheenjohtajuus on turhan suuri pesti hoidettavaksi muiden töiden ohella. Hän ehdotti, että euroalueen johtajan työstä tehtäisiin kokopäivätoimi.

Junckerin toimikausi päättyy kesäkuussa. Hän ei hae jatkokautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?