Tätä Finnair-kohu vauhditti: Eläkeyhtiöiden lähipiirin kaupat syyniin

Sosiaali- ja terveysministeriö uudistaa työeläkelaitosten lähipiirejä koskevien kauppojen sääntelyä. Ministeriön asiasta vastaava johtaja Erkki Rajaniemi sanoo, että Finnair-kohu on jouduttanut uudistusta.

9.3.2012 18:34 | Päivitetty 9.3.2012 20:59

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) uudistaa työeläkelaitosten hallintosääntelyä. Uudistamisen valmistelusta vastaava johtaja Erkki Rajaniemi STM:stä sanoo, että lentoyhtiö Finnairia koskeva kohu on vauhdittanut uudistustyötä.

– Läpinäkyvyys on avainsana, Rajaniemi kommentoi uudistuksen tarkoitusta Taloussanomille.

Hänen mukaansa lähipiirin kanssa tehtävät kaupat vaativat läpinäkyvyyttä. Rajaniemi sanoo, että täsmennystä vaativat muun muassa lähipiirin käsite sekä se, miten kaupat käsitellään työeläkelaitoksissa.

Finnair on viimeisten viikkojen aikana ollut asuntokauppakohun keskellä. Tänään Finnair tiedotti, että poliisi on aloittanut esitutkinnan lentoyhtiön toimitusjohtaja Mika Vehviläisen asuntokaupoista.

Vehviläinen myi helmikuussa 2011 Etelä-Helsingissä sijaitsevan asuntonsa eläkevakuutusyhtiö Ilmariselle, joka on Finnairin suuromistaja. Sen jälkeen Vehviläinen jäi perheineen asuntoon vuokralle Finnairin maksaessa vuokran työsuhde-etuna.

Samaan aikaan Finnair ja Ilmarinen sopivat lentoyhtiön uuden pääkonttorin rakentamisesta. MTV3:n uutisten tietojen mukaan asuntokauppoja tutkitaan lahjusrikoksena.

Tiedot Finanssivalvonnalletai julki kaikille

Erkki Rajaniemi sanoo, että yksi vaihtoehto läpinäkyvyyden lisäämiseksi on tehdä kaikista lähipiirejä koskevista kaupoista julkisia. Toinen vaihtoehto on, että tiedot kaupoista toimitettaisiin aina Finanssivalvonnalle (Fiva).

STM:n tiedotteen mukaan sääntelymuutokset työeläkelaitosten hallinnon läpinäkyvyyden lisäämiseksi valmistellaan kevään aikana. Lähtökohtana uudistuksessa on, että kaikista lähipiirikaupoista ja muista vastaavista toimista päätettäisiin työeläkelaitoksen hallituksessa ja kaupoista raportoitaisiin Fivalle.

Rajaniemi sanoo, että Finnair-kohu ei ole yksistään ollut uudistuksen takana. Hänen mukaansa STM:llä on ollut viime kesästä lähtien hanke, jossa on selvitetty mitä Eurooppa-oikeuden sääntelystä voitaisiin ottaa ja soveltaa työeläkelaitosten hallinta- ja raportointisääntelyyn.

Rajaniemi ei osaa sanoa, tulevatko lähipiirikaupat etu- vai jälkikäteen raportoitaviksi.

– Tarkoituksenmukaista on se, että järkevät liiketoiminnot eivät esty.

STM  valmistelee uudistusta yhteistyössä työmarkkinaosapuolten kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?