EKP piti ohjauskoron ennallaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP piti ohjauskoron ennallaan

Euroopan keskuspankki (EKP) piti odotetusti keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa ennallaan tasan yhdessä prosentissa neuvostonsa kokouksessa tänään.

8.3.2012 14:45 | Päivitetty 8.3.2012 14:47

Uutistoimisto Bloombergin 58 ekonomistin kyselyssä lähes kaikki eli 55 ennustivat, että EKP ei tee korkoonsa muutoksia. Kolme ekonomistia arvioi, että pankki olisi jatkanut keventämistä ja pudottanut koron 0,75 prosenttiin.

Asiantuntijat arvioivat varsin yleisesti, että korko pysyy nykytasollaan koko tämän vuoden ja vielä pitkälle ensi vuoteenkin, ellei taloustilanteessa tapahdu dramaattista heikentymistä.

Koronlaskupaineita lieventävät myös EKP:n kolmivuotisten lainojen huutokaupat, joiden kautta keskuspankki on tuonut huomattavan määrän uutta likviditeettiä Euroopan pankkijärjestelmään ja lieventänyt näin rahoitusmarkkinoiden jännitteitä.

– Uuden koronlaskun todennäköisyys on vähentynyt huomattavasti alkuvuoden aikana. Voisi olettaa, että EKP on ottanut nyt jonkinlaisen ”odota ja katso” -asenteen rahapolitiikassaan sekä ohjauskoron että epätavanomaisten keinojen suhteen, Marco Valli italialaispankki UniCreditin ekonomisti sanoi uutistoimisto Bloombergille.

EKP:n laski ohjauskorkoaan viime vuoden lopulla kahdessa peräkkäisessä kokouksessa sekä joulu- että marraskuussa. Velkakriisissä on alkuvuoden aikana ollut rauhoittumisen merkkejä, ja taloudesta on saatu jo joitain myönteisiäkin uutisia. Tämä kaikki antaa EKP:llekin hengähdysaikaa rahapolitiikkaa linjatessaan.

EKP:n ohjauskorko palautui loppuvuoden laskujen jälkeen takaisin sille yhden prosentin tasolle, jossa oltiin pankin aloittaessa rahapolitiikan kiristämisen viime vuoden huhtikuussa. Toinen korotus nähtiin heinäkuussa.

EKP perusteli kevään ja kesän koronnostoja euroalueen kiihtyneellä inflaatiolla. Euroaluetta ravisteleva velkakriisi ja syksyn aikana nopeasti heikentynyt taloustilanne pakotti kuitenkin keskuspankin keskittymään enemmän kasvuhuoliin kuin inflaatioon.

Eurotalous painuimiinukselleKasvuhuolia EKP:llä onkin, sillä EU:n tilastovirasto Eurostat vahvisti tiistaina helmikuussa julkistamansa alustavan arvion, että 17 euromaan yhteenlaskettu bruttokansantuote supistui loka–joulukuussa 0,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Talous supistui neljännestasolla nyt ensimmäistä kertaa kahteen ja puoleen vuoteen, ja laskun odotetaan jatkuvan kuluvalla neljänneksellä, mikä teknisen määritelmän mukaan merkitsisi, että euroalue on nyt taantumassa.

Koko vuodestakin on tulossa vaikea. Euroopan unionin komissio arvioi talousennusteessaan helmikuussa, että euroalueen talous kääntyy 0,3 prosentin laskuun tänä vuonna.

Jos ennuste toteutuu, kyseessä olisi ensimmäinen miinusvuosi sitten vuoden 2009, jolloin pudotusta finanssikriisin mainingeissa tuli 4,3 prosenttia.

EKP:n uudet, aina kolmen kuukauden välein julkistettavat kasvu- ja inflaatioennusteet saadaan tänään.

Talouskasvun selvästä hidastumisesta huolimatta euroalueen inflaatio on pysytellyt sitkeästi hintavakautta vaalivan EKP:n tavoitetason yläpuolella. Inflaatiopaineita lisää öljyn hinnan kallistuminen alkuvuoden aikana lähinnä Iran-jännitteiden vuoksi.

EKP:n odotetaankin nostavan tämän vuoden inflaatioennustettaan. Edellisessä ennusteessaan joulukuussa pankki arvioi, että inflaatio asettuu tänä vuonna 1,5–2,5 prosenttiin.

EU:n tilastoviraston Eurostatin alustavan arvion mukaan kuluttajahintojen vuosinousu pysyi helmikuussa tammikuun lukemassaan eli 2,7 prosentissa. EKP:n tavoitteena on pitää inflaatio kahden prosentin tuntumassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?