Cloetta aikoo sulkea Auran tehtaan ja kaksi ruotsalaistehdasta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sisut pois Suomesta, Auran tehdas suljetaan

Kuvituskuva
Julkaistu: 8.3.2012 11:41, Päivitetty 8.3.2012 11:36

Makeisyhtiö Cloetta aikoo sulkea Auran tehtaan ja kaksi ruotsalaistehdasta ja siirtää tuotannon muualle. Yhtiö perustelee toimiaan ylikapasiteetilla. 140 suomalaistyöntekijää uhkaa irtisanominen. Samalla Sisujen ja Aakkosten valmistus Suomessa lakkaa.

Ruotsalainen Cloetta on omistanut varsinaissuomalaisen Auran tehtaan viime vuoden lopulta lähtien. Tehdas ajautui Cloettan omistukseen, kun ruotsalainen Cloetta ja suomalainen Leaf yhdistyivät. Uuden yhtiön nimeksi tuli Cloetta ja se on Pohjoismaiden markkinajohtaja.

Leaf on tunnettu etenkin Jenkki-purukumistaan. Nykyisin Auran tehtaassa valmistetaan esimerkiksi Sisu- ja Leijona-pastilleja ja muun muassa Aakkosia.

Cloettan toimitusjohtaja, Leafin entinen toimitusjohtaja Bengt Baron sanoo Cloettan tiedotteessa, että on aina ikävää ehdottaa tehtaiden sulkemista.

– Kivenkova kilpailutilanne vaatii, että voimme vastaisuudessakin tuottaa korkealaatuisia tuotteita alhaisilla kustannuksilla, hän toteaa.

Tavoitteena kymmenien miljoonien säästötYhtiön tarkoituksena on sulkea Auran ja Alingsåsin tehtaat ensi vuoden alussa ja Gävlen tehdas vuoden 2014 alussa. Se aikoo siirtää tuotannon Slovakian Leviceen ja Ruotsin Ljungsbrohun.

Lisäksi Cloetta suunnittelee varastomuutoksia. Se aikoo ulkoistaa Ruotsin Malmössä ja Tanskan Slagelsessa sijaitsevat varastonsa ja yhdistää toiminnot uuteen Etelä-Ruotsiin perustettavaan varastoon.

Yhtiössä on laskettu, että näillä toimilla voidaan säästää 320–370 miljoonaa kruunua eli 36–42 miljoonaa euroa. Toimista on ennakoitu aiheutuvan noin 11 miljoonan euron vuosittainen säästö.

Vaakalaudalla on Aurassa on 140, Gävlessä 150 ja Alingsåsissa 30 työpaikkaa. Lisäksi noin potkut uhkaavat noin 25 varastotyöntekijää. Yhteensä 345 henkilön työt voivat loppua.

– Cloettan ja Leafin yhteistyö mahdollistaa yhä kustannustehokkaamman tuotanto- ja jakelurakenteen. Meillä on tuotannossamme ylikapasiteettia, mikä mahdollistaa tehtaiden määrän pienentämisen, Baron sanoo.

Auran tehtaalla onpitkät perinteetMakeistuotannolla on Aurassa ollut monta isäntää ja se on kokenut monta käännettä. Auran tehdas on toiminut nykyisellä paikallaan vuodesta 1973.

Leaf tunnettiin 1980-luvun lopulle saakka nimellä Hellas. Hollantilainen CSM-konserni osti sen vuonna 1990-luvun lopussa. Vuonna 2005 pääomasijoitusyhtiöt CVC Capital Partners ja Nordic Capital ostivat puolestaan CSM:n makeisdivisioonan, jonka nimeksi tuli Leaf International.

Viime vuosikymmenen puolivälissä monen makeisen teko Aurassa loppui, kun tehtaan tuotanto siirrettiin useaan eri Leafin Euroopassa sijaitsevaan tuotantolaitokseen ja osa tuotannosta ulkoistettiin.

Tuoreimmat osastosta