Japanin bkt supistui ennakoitua vähemmän loppuvuonna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fukushiman yli jo päästy? - Japanin bkt supistui odotettua vähemmän

Japanin talous kääntyi laskuun viime vuoden viimeisellä neljänneksellä maailmantalouden hyytymisen rokottaessa japanilaistuotteiden vientiä. Vielä edellisellä neljänneksellä talous oli selvässä kasvussa.

8.3.2012 8:41 | Päivitetty 8.3.2012 8:41

Hallituksen tänään julkistamien tarkistettujen lukujen mukaan talouden alamäki ei kuitenkaan ollut niin synkkä kun ennakkotiedot viime kuussa kertoivat.

Japanin bruttokansantuote jäi tarkistettujen lukujen mukaan loka-joulukuussa vain 0,2 prosenttia edellistä neljännestä pienemmäksi, kun aiempi arvio oli 0,6 prosenttia.

Annualisoituna eli vuositason laskuvauhdiksi muutettuna kansantuote oli 0,7 prosentin pudotuksessa. Tätä lukua hallitus tarkisti selvästi parempaan suuntaan alustavasta 2,3 prosentista.

– Japanin talous selviää notkahduksesta, jonka taustalla on vientikysynnän väheneminen. Kotimainen kysyntä on vakaata. Lisäksi vuodentakaisella luonnonkatastrofilla on edelleen jälleenrakennuksen kautta tulevaa kysyntävaikutusta talouteen. Uskon, että talous palaa kasvu-uralle kuluvalla neljänneksellä, Junko Nishioka, RBS Securities Japanin ekonomisti sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Japanin vienti supistui loka-joulukuussa 3,1 prosenttia heinä-syyskuusta. Tuonti sen sijaan kasvoi yhden prosentin. Yksityinen kulutus oli 0,4 prosentin nousussa.

Viime vuoden kolmannella neljänneksellä Japanin kansantuote kasvoi 1,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Vuotuinen kasvuvauhti oli 7,0 prosenttia.

Talous palautui viime vuoden heinä-syyskuussa kasvu-uralle kolmen laskuneljänneksen jälkeen. Japanin talous kärsi vuoden ensimmäisellä puoliskolla maaliskuun tsunamin ja maanjäristyksen vaikutuksist.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?