THL selvittää lisää sikainfluenssarokotteen sivuvaikutuksia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

THL tutkii, laukaisiko sikainfluenssarokote muitakin sairauksia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii sanomalehti sikainfluenssarokotteen sivuvaikutuksia entistä tarkemmin.

1.3.2012 10:11 | Päivitetty 1.3.2012 11:43

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvittää sanomalehti Kalevan mukaan, onko sikainfluenssarokote Pandemrix avittanut muidenkin sairauksien kuin narkolepsian puhkeamista.

– Euroopan lääkevirasto suositteli rokottamisen aikana useiden neurologisten tautien, kuten Guillain-Barrén oireyhtymän, tehostettua seurantaa. Narkolepsian lisääntymisen myötä mielenkiinto on herännyt myös muita kroonisia sairauksia kohtaan, sanoo erikoistutkija Hanna Nohynek THL:stä Kalevalle.

Taloussanomat kertoi joulukuussa THL:n suunnitelmista laajentaa Pandemrix-tutkimuksia kuluvan vuoden alussa. Tuolloin Ruotsin viranomaiset ilmoittivat, että maassa on tarkoitus selvittää tarkemmin, onko Pandemrixilla muitakin sivuvaikutuksia kuin narkolepsia.

Tutkimuksissa kohdistetaan erityistä huomiota autoimmuunitauteihin. Narkolepsian ohella tunnettuja autoimmuunisairauksia ovat esimerkiksi nivelreuma, ykköstyypin diabetes, keliakia ja MS-tauti. Taudeissa elimistön immuunijärjestelmä hyökkää omia solujaan vastaan.

THL:n edustajat pohtivat nyt lääkäreiden ja autoimmuunitautien tutkijoiden kanssa, mitkä kaikki taudit on syytä käydä läpi.

Suomessa on sairastunut viime vuosina kymmeniä lapsia ja nuoria narkolepsiaan. THL:n tutkimuksissa on tähän asti selvitetty Pandemrixin ja narkolepsian yhteyttä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?