Ilmarinen kahmi uusia asiakkaita viime vuonna

Tilinpäätöksensä tänään julkistanut Ilmarinen kertoi, että se menestyi viime vuonna hyvin eläkeyhtiöiden välisessä kilpailussa asiakkaista. Se arvioikin markkina-asemansa vahvistuneen.

29.2.2012 14:57 | Päivitetty 29.2.2012 14:58

Ilmarisen vakuutusmaksutulo kasvoi viime vuonna 10 prosenttia 3,7 miljardiin euroon. Ilmarisen mukaan työntekijöiden eläkevakuutusten myynti eli niin sanottu TyEL-myynti oli viime vuonna yksi yhtiön historian parhaita.

Ilmarisessa oli vakuutettuna vuoden lopussa 571 700 henkilöä eli 17 000 enemmän kuin edellisvuonna. Eläkettä yhtiö maksoi 302 000 henkilölle yhteensä 3,6 miljardia euroa.

Sijoitustuotoistaan Ilmarinen ehti kertoa jo tammikuussa. Osakekurssit laskivat ja korkosijoitustuotot heikkenivät viime vuonna, joten Ilmarisen sijoitustuotto painui 4,0 prosenttia pakkaselle edellisvuoden 10,8 prosentin plussasta.

Ilmarisen toimitusjohtajan Harri Sailaksen mukaan yksittäisen heikon sijoitusvuoden tuotot eivät vaaranna tulevien vuosien eläkkeitä, koska pitkän aikavälin tarkastelussa tuotot ovat hyvällä tasolla. Vuodesta 1997 laskien sijoitusten vuotuinen nimellistuotto on ollut 5,5 prosenttia ja reaalituotto 3,6 prosenttia.

Ilmarinen kertoi vakavaraisuutensa pysyneen hyvänä. Vakavaraisuusasema oli 2,5-kertainen vakavaraisuusrajaan nähden.

Velkakriisi varjostaaja riskit pysyvät

Sailaksen mukaan taloudellinen toimintaympäristö pysyy tänä vuonna hankalana ja kasvunäkymät eivät ole lupaavia. Sekä Suomen että EU-alueen talouskasvu pysyy hitaana, ja Euroopan velkakriisi varjostaa talousnäkymiä. Sijoitusympäristöönkin liittyy yhä riskejä, vaikka alkuvuosi onkin kehittynyt suotuisasti.

– Kateeksi ei käy poliitikkoja ja hallitusta Suomessakaan, on hankalan näköinen tilanne tulossa maaliskuun kehysriiheen, Sailas sanoo.

Hänen mukaansa samaan aikaan säästämisen kanssa pitäisi ottaa kiinni kasvun ja kasvumahdollisuuksien turvaamisesta. Hän kehottaa päättäjiä tarttumaan selvitysmies Jorma Elorannan "erinomaiseen paperiin" eli ehdotukseen Suomen investointistrategiaksi ja toimintaohjelmaksi.

Työeläkemarkkinat eivät Sailaksen mukaan tästä varmaankaan juuri kasva. Ilmarinen aikoo kuitenkin tästä huolimatta kasvaa.

– Haluamme pärjätä. Toimintamme on niin hyvää, että kasvamme. Kustannustehokkuus on säilytettävä vähintään nykytasolla, lupaa Sailas.

Eläkeikäratkaisuvoi siirtyä

Työurien pidentämisestä päättäminen näyttä Sailaksen mukaan vaikealta viime viikkojen kehityksen perusteella. Hänen mukaansa saattaa olla, että ratkaisu eläkejärjestelmän ikärajojen muuttamisesta voi siirtyä usealla vuodella eteenpäin.

Suomessa ei hänen mukaansa ole jouduttu tekemään paniikkipäätöksiä eläkejärjestelmien horjuessa kuten muualla Euroopassa, jossa eläkeikiä on vauhdikkaasti nostettu, puskurirahastoja purettu ennenaikaisesti, pakkolunastettu yksityisiä eläkerahastoja valtiolle, tingitty indeksikorotuksista tai leikattu eläkkeitä.

– Suomalaisen järjestelmän talous on niin vahva, että meillä ei ole jouduttu paniikkiratkaisuihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?