Huono pomo tunkee perhe-elämäänkin

Pomon surkea johtamistyyli vaikuttaa työntekijöiden terveyteen ja hyvinvointiin jopa aiemmin oletettua enemmän, tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa.

| Päivitetty

Mitä kontrolloivampi johtamistyyli, sitä kurjemmaksi alaiset tunsivat olonsa. Vastaavasti kannustava ja työtehtäviä perusteleva johtamisote vaikutti yleiseen hyvinvointiin, Journal of Business Psychology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin.

Mitä kannustavampi ilmapiiri ylipäänsä yrityksessä oli, sitä tyytyväisempiä työntekijät, todettiin tutkimuksessa, jota varten haastateltiin yli 1 000 työntekijää eri kokoisissa yrityksissä Yhdysvalloissa.

Aiempien tutkimusten mukaan huonosti käyttäytyvä esimies tunkee myös työntekijöiden ihmissuhteisiin ja perhe-elämään ja aiheuttaa stressiä.

Mitä vahvemmin pomonsa kokee epäpäteväksi, sitä suurempi riski työntekijällä oli saada sydänkohtaus tai kuolla sydäntaudeista johtuvaan sairauteen, Business Insider -lehti kertoi.

Yhdysvalloissa työpaikoilla, kuten usein myös Suomessakin, työntekijöitä kannustetaan selvittämään ongelmat pomon tai tämän esimiehen kanssa. Nämä keinot tepsivät harvoin, koska ne edellyttävät esimiehen halua muuttaa käyttäytymistään.

Yhdysvallat on ainoa länsimaa, jossa työsyrjintä ei ole laissa kielletty. Lakia työhyvinvoinnista on esitetty 21 osavaltiossa, mutta vain New Yorkissa ja Illinoisissa se on voimassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?