Suomi sai nimet vakuussopimukseen

Suomi ja Kreikka ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka olisi tarkoitus suojata Suomen etuja, jos Kreikka ei pysty maksamaan takaisin saamiaan lainoja.

Kreikan vaatimuksesta sopimus allekirjoitettiin suljettujen ovien takana. Valtiovarainministeriö kuitenkin toimitti kuvan allekirjoituksesta.

20.2.2012 16:37 | Päivitetty 21.2.2012 8:59

Valtiovarainministerit Jutta Urpilainen ja Evangelos Venizelos allekirjoittivat vakuussopimuksen iltapäivällä Brysselissä.

Ylen uutisten ja Helsingin Sanomien mukaan varsinainen allekirjoittaminen tapahtui suljettujen ovien takana. Suomalaisviestimien mukaan Kreikka esti tiedotusvälineiden pääsyn sopimuksen allekirjoitustilaisuuteen.

Vakuussopimus liittyy Euroopan unionin ja Kansainvälinen valuuttarahaston (IMF) Kreikalle laatimaan toiseen lainaohjelmaan.

Brysseliin kokoontuneiden euromaiden valtiovarainministereiden eli euroryhmän on tarkoitus tehdä poliittinen päätös lainaohjelman toimeenpanosta tänään. Suomi on ilmoittanut, ettei se osallistu lainaohjelmaan ilman sopimusta vakuusjärjestelystä.

Myös Regling osallistui

Kreikan valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan Venizelos tapasi Urpilaisen ennen euroryhmän kokouksen alkamista iltapäivällä. Tiedotteen mukaan ministereiden tapaamiseen osallistui myös väliaikaisen vakausrahaston ERVV:n johtaja Klaus Regling.

Suomen vakuusjärjestelyn tarkat yksityiskohdat eivät ole vielä selvillä, sillä euromaat eivät ole päättäneet lopullisesti lainaohjelman koosta.

Viestimien mukaan vakuusjärjestely toteutetaan kuitenkin käytännössä siten, että neljä kreikkalaista pankkia siirtää Suomen vakuudet suljetulle tilille. Suomi saa vakuudet 15–30 vuoden päästä, jos Kreikka jättää lainansa maksamatta.

Vakuus kattaa tiettävästi 40 prosenttia Suomen osuudesta, joka olisi alustavien laskelmien mukaan 2,2 miljardia euroa. Tällaisella järjestelyllä Kreikka väistää syytökset siitä, että se kohtelee lainapakettiin osallistuvia maita eriarvoisesti.

Suomi ja Kreikka pääsivät poliittiseen sopuun vakuuksista pitkien neuvotteluiden jälkeen lokakuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?