Hautala: Kytkökset julki, salailu kostautuu yrityksille

Heidi Hautalan mukaan Finnairin ja Ilmarisen väliset kytkökset ja Mika Vehviläisen asuntokaupat ovat saaneet selkeää kansalaispalautetta, ja salailu kostautuu lopulta yrityksille itselleen. Hautalan mukaan kaikkien valtionyhtiöiden on nyt tuotava julki mahdolliset vastaavanlaiset kytkökset.

19.2.2012 15:36 | Päivitetty 19.2.2012 15:37

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) on jälleen ottanut kantaa lentoyhtiö Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläisen asuntokauppoihin.

Hautala kirjoittaa blogissaan, että valtionyhtiöden hallituksiin osallistuvien ihmisten rekrytointipohjaa tullaan laajentamaan, jotta pienten piirien välisiltä sidonnaisuuksilta voitaisiin välttyä.

Hautalan mukaan Vehviläisen asuntokauppa hoidettiin muodollisesti oikein, mutta hän muistuttaa hyvän hallinnon toteutumisen edellyttävän muutakin kuin pelkästään lakien noudattamista.

– Hyvään hallintoon kuuluu olennaisesti päätöksenteon avoimuus ja läpinäkyvyys. Juuri ne takaavat, ettei tapahdu ylilyöntejä, hän sanoo.

Hautalan mielestä kansalaisilta asiasta tullut palaute on selkeää.

– [S]alailu kostautuu myös yrityksille itselleen. Yhteiskuntavastuu edellyttää valtionyhtiöiden työsuhde-ehtojen yksityiskohtaista julkistamista, Hautala kirjoittaa.

Hänen mukaansa Finnairin tapauksesta onkin otettava opiksi, ja kaikkien valtionomisteisten yhtiöiden on tarkastettava, onko niillä jotain vastaavaa julkituotavaa.

– Tänä keväänä tarkistetaan myös valtionyhtiöiden palkitsemisohje. Siihen on tämän keskustelun opetuksena liitettävä myös sidonnaisuuksien tarkastelu, Hautala sanoo.

Finnairin Vehviläisen asuntokaupoista syntyi kohu, kun kävi ilmi tämän kaupanneen asuntonsa 1,8 miljoonalla eurolla eläkevakuutusyhtiö Ilmariselle ja jäätyä perheineen asuntoon vuokralle. Finnair maksaa Vehviläisen vuokran työsuhde-etuna.

Ilmarinen on Finnairin suuromistaja, ja Finnairin hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas on päivätyöltään Ilmarisen toimitusjohtaja. Vehviläinen taas istuu Ilmarisen hallintoneuvostossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?