Söderman SK:lle: Vehviläisen asuntokauppa oli korruptiota

Entinen oikeusasiamies Jacob Söderman sanoo, että Finnairin ja Ilmarisen yhteispeli Mika Vehviläisen asuntokaupoissa oli korruptiota. Osansa korruptiokritiikistä saavat myös puolustusministeri Stefan Wallin ja Guggenheim-miehenä tunnettu Janne Gallen-Kallela-Sirén.

17.2.2012 20:22 | Päivitetty 17.2.2012 21:04

Eduskunnan entinen oikeusasiamies, nyt jo eläkkeellä oleva Jacob Söderman kritisoi Suomen Kuvalehdessä kovin sanoin lentoyhtiö Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen asuntokauppoja.

Vehviläinen kauppasi omistamansa, Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan asunnon vakuutusyhtiö Ilmariselle 1,8 miljoonan euron hintaan, mutta jäi siihen perheineen vuokralle. Asunnon vuokran maksaa Vehviläisen työnantaja Finnair työsuhde-etuna.

Finnairin hallituksen puheenjohtaja on Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas, ja Vehviläinen istuu puolestaan Ilmarisen hallintoneuvostossa.

– Mikäli julkisuudessa olleet tiedot Finnairin ja Ilmarisen toiminnasta pitävät paikkansa, kyse on korruptiosta, Söderman sanoo SK:lle.

Söderman oli eduskunnan oikeusasiamies vuosina 1989–1995 ja Euroopan oikeusasiamies 1995–2003.

– Se saattaa olla hyvän hallintotavan vastaista ja pahimmassa tapauksessa jopa lainvastaista. Tämä on yhteiskunnan kannalta toimintaa, jota valtioneuvoston ei pitäisi hyväksyä. Toisen yhtiön peruspääoma on saatu verorahoista ja toisen yhtiön eläkemaksut kerätään veroluonteisesti, Söderman jatkaa.

Söderman muistuttaa, että korruptio-sanaa ei esiinny Suomen laissa ollenkaan. Tämä ei kuitenkaan hänen mielestään oikeuta eliitin harrastamia kähmintöjä.

– Suomessa päättäjät sallivat usein itselleen etuja, jotka eivät ole puolustettavissa. Sekä liike-elämässä että politiikassa säädyllisyyden, kohtuuden ja sääntöjen noudattaminen olisi pitkän päälle tavattoman hyödyllistä, hän sanoo.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) sanoi tänään keskustelleensa asuntokohusta Harri Sailaksen kanssa ja asian olevan loppuun käsitelty.

"Gallen-Kallela-Sirénilläpuurot ja vellit pahasti sekaisin"

Södermanilta herui kritiikkiä myös Guggenheim-hankkeen puuhamiehelle Janne Gallen-Kallela-Sirénille sekä puolustusministeri Stefan Wallinille (r.), jonka toimet Dragsvikin varuskunnan säilyttämisessä ovat poikineet jopa tutkintapyynnön.

Södermanin mukaan Wallinin tapauksessa säännöksiä ei ole ilmeisesti rikottu, mutta hänen olisi ollut viisasta erota Uudenmaan prikaatin killasta toimiessaan puolustusministerinä.

Gallen-Kallela-Siréniä kohtaan Söderman ei ole yhtä ymmärtäväinen. Sirén on ollut Guggenheim-hankkeen näkyvä vetäjä ollessaan samalla mukana vastapuolella Guggenheim-säätiön hallituksessa istuvan Carl-Gustaf Ehrnroothin Ekoport-yhtiössä.

– Hänen [Gallen-Kallela-Sirénin] sidonnaisuutensa ja ystävyytensä Guggenheimin hallituksen jäsenen kanssa ovat senlaatuisia, että hän ei saisi edistää hanketta omana virka-asianaan, Söderman sanoo.

– Näyttää siltä, että puurot ja vellit ovat menneet pahasti sekaisin. Hän itse kokee hankkeen myönteisenä, mutta Helsingin kaupungilla on miljoonia pelissä. Se vaatisi puolueettoman valmistelun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?