Jenkkiselvitys: Autojen sisustus voi vaarantaa terveyden - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jenkkiselvitys: Autojen sisustus voi vaarantaa terveyden

Outlander Sport on Yhdysvaltain markkinoille suunnattu Mitsubishin malli. Suomessa samaa malliversiota ei myydä.

Julkaistu: 15.2.2012 10:23, Päivitetty 15.2.2012 15:23

Yhdysvaltalaisen ympäristöjärjestön mukaan autojen sisuskalujen myrkyttömyyttä säädellään liian kevyesti. Järjestö löysi monesta henkilöautosta terveydelle haitallisia aineita.

Japanilaisen autonvalmistaja Mitsubishin Outlander Sport -mallin sisustusmateriaali altistaa todennäköisimmin sairauksille. Näin väittää yhdysvaltalainen ympäristöjärjestö Ecology Center tuoreessa selvityksessään. Selvityksestä kertoo sanomalehti USA Today.

Selvitys on tehty Yhdysvaltain markkinoilla myytävien autojen materiaaleista.

Selvityksessä vertailtiin useiden eri automallien sisustuksessa käytettyjen materiaalien myrkyllisyyttä. Ecology Centerin mukaan Mitsubishin sisustuksessa on käytetty muun muassa bromia, lyijyä ja antimonipohjaisia palonsuoja-aineita.

Mitsubishin ohella huonosti menestyivät Chrysler 200 SC- ja Kia Soul-autot. Parhaiten selvityksessä menestyivät Honda Civic-, Toyota Prius- ja Honda CR-Z-ajoneuvot.

Ecology Centerin tutkimusjohtajan Jeff Gearhartin mukaan autojen sisustuksessa käytettyjä materiaaleja säädellään liian kevyesti.

– Kuluttajilla ei ole keinoja selvittää, mille vaaroille he altistuvat. Testiemme on tarkoitus paljastaa näitä vaaroja ja rohkaista autonvalmistajia käyttämään turvallisempia materiaaleja, Gearhart sanoo USA Todayn haastattelussa.

Suomessa Mitsubishia edustava Delta kertoo, että meillä kyseistä Outlander Sport-mallia ei ole sellaisenaan myynnissä. Suomessa autoa myydään hieman erilaisena versiona ASX-nimellä. Sen sisustusmateriaalien yhtäläisyyksistä amerikkalaiseen serkkuunsa ei ole tarkkaa tietoa, mutta maahantuoja sanoo selvittävänsä asiaa paraikaa valmistaja Mitsubishin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?