Vehviläisen "herraskoti" on kuin "goottilainen kirkko"

Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen asunnon pyyntihinta hipoi kahta miljoonaa euroa, mutta eläkeyhtiö Ilmarinen sai tingittyä hinnasta 150 000 euroa. Asuntoa luonnehdittiin ilmoituksissa upeaksi herrasväen edustuskodiksi.

15.2.2012 14:18 | Päivitetty 16.2.2012 16:46

Lentoyhtiö Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen Etelä-Helsingissä sijaitsevasta asunnosta pyydettiin alun perin 1 950 000 euroa. Tieto käy ilmi verkossa julkaistuista myynti-ilmoituksista.

Vehviläisen asumisjärjestelyistä nousi poru, kun Helsingin Sanomat kertoi tämän myyneen asuntonsa eläkeyhtiö Ilmariselle ja jääneen asuntoon vuokralaiseksi.

Työeläkeyhtiö Ilmarinen sai kuitenkin asunnon hinnan painetuksi 1,8 miljoonaan euroon eli noin kahdeksan prosenttia pyydettyä alemmas.

273 neliön asuntoa yritettiin kaupata vuonna 2010 ensin tammikuusta huhtikuuhun ja sen jälkeen kesäkuusta lokakuun loppuun. Tauon aikana kiinteistönvälittäjä vaihtui Kiinteistömaailmasta West-Houseksi ja ilmoittelufoorumi Etuovesta Oikotieksi. Pyyntihinta pysyi samana.

Kiinteistömaailma arvioi asunnon arvokodiksi, jossa jo "sisääntulo huokuu historian havinaa". West-House puolestaan kuvasi huoneistoa "herrasväen edustuskodiksi", jonka "porraskäytävä huikeine kattoholveineen on kuin goottilaisessa kirkossa".

Kummassakin ilmoituksessa mainitaan korkeat huoneet, kauniit kattomaalaukset ja kakluuni.

– Historiallisesta ulkoasustaan huolimatta asunto on erittäin modernisti varusteltu ja kunnostettu toimivaksi, todettiin Oikotiellä olleessa ilmoituksessa.

Vuokrajärjestely eikiinnostanut ostajia

Kummassakin ilmoituksessa ehdotettiin, että asunto voisi vapautua viime vuoden heinäkuun ensimmäisenä päivänä.

– Huoneisto myydään joko niin että nykyinen omistaja jää itse vuokralaiseksi 1.7.2011 asti maksaen erittäin hyvää vuokraa tältä ajalta tai niin, että kaupasta sovitaan nyt ja huoneisto vapautuu 1.7.2011, luki West Housen ilmoituksessa.

Vehviläisen asuntokaupoista ensimmäisenä kertoneen HS:n mukaan 6–7-huoneinen asunto kävi huonosti kaupaksi, koska Vehviläinen halusi jäädä siihen asumaan.

Lopulta Ilmarinen osti huoneiston viime vuoden helmikuussa. Vehviläinen jäi vuokralaiseksi ja asunnosta tuli hänen työsuhdeasuntonsa.

Finnair maksaa Ilmariselle markkinahintaisen 6 800 euron kuukausivuokran. Vehviläisen asunnon verotusarvo on 2 300 euroa kuukaudessa.

Summa lisätään Vehviläisen palkan päälle, joten se kasvattaa hänen verotaakkansa noin 1 200 eurolla kuussa. Käytännössä tämä on summa, jonka hän maksaa asumisestaan.

Vehviläinen voi ostaakotinsa takaisinVehviläinen kertoi eilen Ylen uutisille, että hänen vuonna 2009 tekemäänsä sopimukseen kuului asuntoetu. Sopimuksen teon jälkeen kaksi perheen kolmesta lapsesta oli muuttanut pois kotoa, eikä perhe välttämättä tarvitse enää niin isoa asuntoa.

– Kun Finnair tarjosi samaan aikaan asuntoedun, oli aika hyvä tilaisuus omalla tavalla myydä nykyinen kotimme ja sitten katsoa tulevaisuuden ratkaisuja, hän sanoi.

Vehviläisellä on Finnairin kanssa tekemänsä sopimuksen mukaan takaisinosto-optio kotiinsa. Tämä tarkoittaa, että Finnairin pestin päätyttyä Vehviläinen voi ostaa huoneiston takaisin.

Valtion pääosin omistama Finnair ja Ilmarinen ovat läheisessä yhteistyössä. Vehviläinen kuuluu Ilmarisen hallintoneuvostoon, ja Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas on Finnairin hallituksen puheenjohtaja.

Ilmarisen mukaan kyseessä on täysin normaali kiinteistösijoitus.

Työeläkeyhtiöitä valvova sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko arvioi Ylelle, että järjestelystä ei saisi tulla sellaista tilannetta, että herää epäilyksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?