Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä haluaa leikata lääkkeiden Kela-korvauksia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lääkkeiden Kela-korvauksia halutaan leikata

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä nostaisi potilaiden maksuosuuksia korvattavista lääkkeistä ja alentaisi lääkkeiden tukkuhintoja. Työryhmä luovutti tänään esityksensä ministeri Paula Risikolle.

15.2.2012 13:31 | Päivitetty 15.2.2012 14:24

Leikkauksilla toteutettaisiin hallitusohjelmassa sovitut valtion lääkekorvausmenojen 113 miljoonan euron säästöt.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan työryhmä alentaisi potilaalle määrätyn lääkkeen peruskorvauksen 42 prosentista 35 prosenttiin. Erityiskorvauksen osuus laskisi 72 prosentista 65 prosenttiin. Tällä hetkellä 100-prosenttisesti korvatut lääkkeet korvattaisiin jatkossakin kokonaisuudessaan.

Peruskorvauksen alennusta tasapainotettaisiin lääkkeiden hinnan alennuksilla. Viitehintajärjestelmän ulkopuolisten lääkkeiden tukkuhintoja alennettaisiin viisi prosenttia. 

Paljon lääkkeitä käyttävien potilaiden tilannetta helpotettaisiin alentamalla vuotuista omavastuukattoa 700 eurosta 650 euroon.

Työryhmä asetettiin pohtimaan koko lääkekorvausjärjestelmän kehittämistä, mutta sen kiireellisimmäksi tehtäväksi annettiin etsiä tapa leikata lääkkeiden korvaamisesta syntyviä kuluja.

"Säästökeinot vahingollisia potilaille ja lääkealalle"

Farmasialiitto ja Lääketeollisuus kyseenalaistavat 113 miljoonan euron säästötavoitteen. Niiden mukaan summa on kohtuuttoman suuri lääkekorvausmenoissa jo tehtyihin säästöihin nähden.

Liittojen mukaan lääkkeiden hintojen leikkauksella on kielteisiä vaikutuksia potilaille, terveydenhuollolle ja lääketeollisuudelle. Lääkevalikoima kaventuu, potilaiden tarvitsemia lääkkeitä poistuu käytöstä ja työpaikat vähenevät lääketutkimuksessa ja apteekeissa, Farmasialiitto ja Lääketeollisuus sanovat tiedotteissaan.

Ensisijaiseksi säästökeinoksi ne ehdottavat lääkekorvausjärjestelmän rakenteellista uudistusta.

Työryhmään osallistunut mutta eriävän mielipiteen jättänyt Lääketeollisuus esitti määräaikaista menettelyä, jossa lääkeyritykset palauttavat vuosittain määritellyn osan myyntituloistaan valtiolle. Liiton mukaan menetelmä on tuonut hyviä tuloksia useissa Euroopan maissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?