Poliitikot ymmärtävät kreikkalaisten raivon

Kreikan kansalaisten turhautuminen saa suomalaisten poliitikkojen ymmärtämyksen puolelleen. Moni poliitikko on nyt sitä mieltä, että Kreikan auttamisessa valittiin alun perin väärät keinot.

14.2.2012 7:22 | Päivitetty 14.2.2012 7:24

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ymmärtää hyvin kreikkalaisten protesteja."He ovat menettäneet taloudellisen itsenäisyytensä ja ovat maailmanlaajuisen nöyryytyksen kohteena. He ovat olleet johtajiensa pettämiä jo pitkään. Kun Kreikka rahaliittoon liittyessään esitti väärennettyjä tilastoja, EU:ssa tiedettiin hyvin, että ne ovat väärennettyjä."

Soinin tulkinnan mukaan Kreikan tueksi kootulla laina-avulla ei ole autettu Kreikkaa vaan sillä varjellaan maalle lainanneita saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja.

"Suomen lähtemisessä mukaan Kreikan tukiohjelmiin ei ollut järjen häivää. Suomi ei hyödy tästä mitään."

Soinin mielestä nyt olisi viisasta, että Kreikka kävisi läpi velkasaneerauksen ja eroaisi eurosta.

Europarlamentaarikko Sari Essayah (kd) sanoo ymmärtävänsä, että Kreikan mädän järjestelmän ahdistamat kansalaiset ovat pettyneitä.

"Esimerkiksi virkamiehistölle on erilaisia kummallisia etuuksia."

Kreikkalaiset ilmeisesti näkevät asian niin että talouskuurin maksajaksi joutuu erityisesti köyhin kansa, Essayah tulkitsee.

"Tätä kriisiä olisi alun perinkin pitänyt ryhtyä hoitamaan toisella tavalla. Tukipakettien tie ei tätä kurimusta oikaise. Olisi tehtävä velkasaneeraus."

Esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa valtioiden olisi pääomitettava Kreikalle lainanneita pankkeja, Essayah pohtii.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jan Vapaavuoren mielestä "kansat ovat kohtuullisen syyttömiä siihen, mitä on tehty tai tekemättä jätetty".

Vapaavuorta on häirinnyt se, että Suomessa on letkut irti ja nurin vaan -henkeä.

"Se ei ole syvää inhimillistä ajattelua toisesta eurooppalaisesta kansakunnasta. Kyse on ihan tavallisista ihmisistä."

Vapaavuori antaisi Kreikan jatkaa euroalueessa, vaikka hänenkin uskonsa alkaa heiketä. Jos ero tulisi, se olisi väärä viesti.

"Jos yksi joutuu lähtemään, sen jälkeen kuka tahansa voisi joutua lähtemään. Tällä signaalilla voi olla isompi merkitys kuin yksittäisen maan lähdöllä eli se olisi markkinoille esimerkkitapaus."

Keskustan näkemyksen mukaan Kreikka on ohjattava velkasaneeraukseen ja irrotettava eurosta. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kimmo Tiilikaisen mukaan Kreikka ei ole tehnyt sovittuja asioita.

"Valtionyhtiöitä ei ole myyty, julkisia säästöjä ei ole tehty, eikä verotusta ole tehostettu."

"Viime päivien tapahtumat osoittavat, että maa ei ole hallituksen hanskassa. Tässä nähdään, että maa ei voi säästää itseään hengiltä."

Tiilikaisen mielestä Kreikan talous ei tervehdy rahaliitossa.

"Valuutan arvon on vastattava kansantalouden suorituskykyä. Silloin ei tarvitse tehdä kipeitä leikkauksia, joissa toisia sattuu enemmän ja toisia vähemmän ja seurauksena on sisäinen sekasorto."

Suomi-Kreikka Yhdistysten liiton puheenjohtaja, dosentti Yrjö Viinikka suhtautuu ristiriitaisesti Kreikan levottomuuksiin. Suomessa on monta Kreikka-yhdistystä, joissa on pari tuhatta jäsentä.

"Kansalla on suuri hätä. Palkat ovat pieniä. Köyhyyttä on paljon."

Viinikka on tyytyväinen siitä, että Kreikkaa koskeva kirjoittelu on viime aikoina monipuolistunut. Kreikkalaisia ymmärretään enemmän.

"Kansa kärsii virheistä. Lapset pyörtyilevät koulussa, kun ei ole ruokailua."

"Joku ratkaisu täytyy tehdä. Mitä pikemmin, sen parempi, sillä nämä jatkuvat avustuspaketit hyödyttävät lähinnä Kreikkaa rahoittaneita pankkeja."

"Jos ratkaisu on ero eurosta, se on sitten se tie. Jos joku talousnero keksii tempun, jolla Kreikka pysyy euron sisällä, se varmasti tyydyttäisi kaikkia."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?