Zürich nousi Tokion ohi maailman kalleimmaksi kaupungiksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tässä ovat maailman kalleimmat kaupungit

Japaniin ja Sveitsiin virtaa sijoitusrahaa, kun maailmantaloudessa myllertää. Tämä on syynä myös siihen, että näistä maista löytyvät maailman kalleimmat kaupungit.

14.2.2012 14:12 | Päivitetty 14.2.2012 14:18

Maailman kallein kaupunki on tänä vuonna Sveitsin Zürich. Kakkosena tulee Japanin Tokio, joka vielä viime vuonna oli maailman kallein kaupunki.

Geneva on Tokion jälkeen kolmosena ja Osaka neljäntenä. Kymmenen kalliimman kaupungin joukkoon mahtuivat myös Oslo, Pariisi, Sydney, Melbourne, Singapore ja Frankfurt.

Listaus perustuu vuosittaiseen Worldwide Cost of Living 2012 -indeksiin, jota tuottaa The Economist -lehden tutkimusyksikkö (EIU).

Sekä Sveitsiin että Japaniin on viime vuosina virrannut ulkomaista pääomaa, kun sijoittajat ovat etsineet turvallisia sijoituskohteita ja turvasatamavaluuttaa. Erityisesti Sveitsissä on tämän vuoksi paljon rahaa.

Sveitsi on pyrkinyt heikentämään frangin arvoa suhteessa euroon pitääkseen yllä kilpailukykyä. Vaikka maa on perinteisesti pitänyt kärkisijaa kalleudessa, heijastuvat juuri valuuttamarkkinoiden heilahtelut Zürichin sijoitukseen vertailussa.

Hintatason nousun eli inflaation vaikutus suhteellisiin elinkustannuksiin Sveitsin ja Japanin tapaisissa vauraissa maissa on EIU:n mukaan vähäisempi kuin kurssivaihtelut. Niiden lisäksi elinkustannuksia nostavat rakenteelliset tekijät kärkimaissa.

Vaikka painopiste on siirtymässä Euroopasta Aasiaan, listan 50 kärkikaupungista 24 on edelleen läntisessä Euroopassa.

Maailman halvimmat kaupungit löytyvät niin ikään valtaosin Aasiasta. Niitä ovat Omanin Muscat, Bangladeshin Dhaka, Algerian Algiers, Nepalin Katmandu ja Panama City. Myös muun muassa Mumbai, Delhi ja Teheran ovat halvimpien joukossa.

Pari kertaa vuodessa tehtävät selvitys vertailee päivittäistavaroiden, asuinkustannusten, liikenteen, koululaitoksen ja muiden palveluiden hintoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?