Euroalueen asuntomarkkinoilla edelleen paljon ilmaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Raportti: Suomessa on 22 prosentin asuntokupla

Euroopan maiden asuntomarkkinoilla on edelleen paljon ilmaa, vaikka hinnat ovatkin tippuneet monin paikoin edellisen asuntobuumin jälkeen. Suomessakin kupla on melko suuri, OECD ja saksalaispankki arvioivat.

14.2.2012 12:19 | Päivitetty 15.2.2012 10:31

Teollisuusmaiden järjestön OECD:n ja saksalaispankki Deutsche Bankin raportin mukaan asunnot ovat keskimäärin 14 prosenttia todellista arvoaan kalliimpia euromaiden markkinoilla.

Maakohtaiset erot ovat erittäin suuria. Suomen asuntokuplan suuruudeksi arvioidaan 22 prosenttia. Ruotsissa ylihintaa on 25 prosenttia. Norjassa kupla, 48 prosenttia, on Pohjoismaiden suurin, Business Insider -lehti kertoo.

Eurokriisimaista Kreikan hintataso vastasi suurin piirtein realistista arvoa. Italiassa ilmaa on 10 prosenttia. Irlannin asuntomarkkinoilla hinnat ovat laskelmien perusteella vain pari prosenttia alamaissa. Espanjassa kupla on edelleen suuri, 33 prosenttia.

Belgiassa ylihintaa on 56, Ranskassa 42, Hollannissa 36 ja Britanniassa 34 prosenttia. Halvimmat hinnat löytyvät Saksasta, jossa alihintaa oli 26 prosenttia.

Muista OECD-maista suuria asuntokuplia on edelleen Kanadassa (56 prosenttia), Uudessa-Seelannissa (44) ja Australiassa (39). Yhdysvalloissa hinnat ovat tippuneet yhdeksän prosenttia alle todellisen arvon, ja myös Japanissa alihintaa on keskimäärin 37 prosenttia.

Deutsche Bankin pääekonomistin Torsten Slokin laskelmissa asuntomarkkinoiden suhteellista arvoa määritettiin peilaamalla sitä viime vuoden vuokrahintoihin, tuloihin suhteutettuihin hintoihin sekä pitkän aikavälin keskihintoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?