"Applen oli pakko tehdä jotain"

Finnwatchin tutkijan mukaan Apple liittyi alan itsesääntelyelimeen pakon edessä. Johtopäätösten tekeminen on vielä liian varhaista, mutta sääntelyn piiriin kuuluminen ei vielä tarkoita palkkojen ja työolojen paranemista, hän sanoo.

13.2.2012 17:59 | Päivitetty 13.2.2012 18:11

Kansalaisjärjestö Finnwatchin tutkija Henri Purje arvioi Taloussanomille, että Applen liittyminen teollisuuden itsesääntelyelimeen Fair Labor Associatoniin oli pakon edessä tehty liike.

– Kaiken huonon julkisuuden jälkeen Applen oli pakko tehdä jotain, hän sanoo.

– Tässä vaiheessa on liian varhaista sanoa, mitä tämä käytännössä merkitsee. Positiivista on, että heidän on nyt noudatettava FLA:n periaatteita.

Fair Labor Association saa rahoituksensa muun muassa yrityksiltä, jotka ovat sen tarkastusten piirissä. FLA valvoo muun muassa Niken, Puman, Adidaksen ja H&M:n valmistusketjujen eettisyyttä ja reiluutta.  

Applen iltapäivällä lähettämän tiedotteen mukaan FLA alkaa tehdä tarkastuksia muun muassa Foxconnin tehtailla Kiinan Shenzhenissä. Apple arvioi, että FLA:n tarkastukset kattavat 90 prosenttia tuotantoketjusta.

Finnwatchin mukaan FLA:han liittyminen on Applelle askel eteenpäin, mutta järjestö toivoisi kansainvälistä lainsäädäntöä ja normeja itsesääntelyelinten tilalle.

– Ohjelmaan liittyminen ei automaattisesti johda työolojen ja palkkojen parannuksiin. Pelkona on, että tämä ei tuo isoa parannusta esimerkiksi työntekijöiden järjestäytymisoikeuteen.

Purjeen mukaan FLA:n normit eivät pakota yrityksiä maksamaan ”säädylliseen elämään tarvittavaa palkkaa”. Lisäksi FLA suhtautuu penseästi työntekijöiden järjestäytymisoikeuteen, Purje sanoo.

Applen runsaasti käyttämä alihankkija Foxconn on saanut huonoa julkisuutta pitkien työpäivien, lukuisten itsemurhien ja huonojen palkkojen vuoksi. Foxconnin lisäksi tarkastukset koskevat myös muita sopimusvalmistajia, muun muassa Pegatronia ja Quantaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?