Heikko vienti hyydytti Japanin talouden loppuvuonna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Heikko vienti hyydytti Japanin

Japanin talous kääntyi laskuun viime vuoden viimeisellä neljänneksellä maailmantalouden hyytymisen rokottaessa japanilaistuotteiden vientiä. Vielä edellisellä neljänneksellä talous oli selvässä kasvussa.

13.2.2012 8:25 | Päivitetty 13.2.2012 8:27

– Kansantuotetta pudotti heikko vienti, mikä johtui maailmantalouden kysynnän vähenemisestä ja myös Thaimaan tulvista, Yoshimasa Maruyama, Itocho Corp.:n pääekonomisti kommentoi uutistoimisto Bloombergille.

Japanin talousministeri Motohisa Furukawa ei ollut kovin huolissaan loppuvuoden heikoista bkt-luvuista. Hän uskoi, että talous nousee notkahduksen jälkeen taas vähittäisen toipumisen tielle.

– Hallitus odottaa viennin piristyvän, kun maailmantalouskin alkaa taas osoittaa elpymisen merkkejä, hän sanoi.

Japanin bruttokansantuote jäi alustavien lukujen mukaan loka-joulukuussa 0,6 prosenttia edellistä neljännestä pienemmäksi, kun ekonomistit olivat uutistoimisto Bloombergin kyselyssä odottaneet puolta pienempää eli 0,3 prosentin laskua.

Annualisoituna eli vuositason laskuvauhdiksi muutettuna kansantuote oli 2,3 prosentin pudotuksessa, kun asiantuntijoiden odotus oli 1,3 prosenttia.

Japanin vienti supistui loka-joulukuussa 1,3 prosenttia heinä-syyskuusta. Tuonti sen sijaan kasvoi yhden prosentin. Yksityinen kulutus oli hienoisessa 0,3 prosentin nousussa.

Viime vuoden kolmannella neljänneksellä Japanin kansantuote kasvoi 1,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Vuotuinen kasvuvauhti oli 7,0 prosenttia. Molempia lukuja tarkistettiin ylöspäin.

Talous palautui heinä-syyskuussa kasvu-uralle kolmen laskuneljänneksen jälkeen. Japanin talous kärsi viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla maaliskuun luonnonkatastrofin vaikutuksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?