Hautala Ylelle: Valtio voi luopua enemmistöstä Finnairissa

Valtio harkitsee enemmistöosuudestaan luopumisesta Finnairissa. Asiasta vastaavan ministerin Heidi Hautalan mukaan asiasta saatetaan päättää jo pian.

| Päivitetty

Valtio saattaa luopua enemmistöosuudestaan lentoyhtiö Finnairissa, omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) sanoo Ylelle. Hänen mukaansa asia saattaa tulla ratkaistavaksi jo pian.

Hautalan mukaan Finnarin tärkein suomalaisille tarjoama etu on suorat yhteydet Eurooppaan, ja ne täytyy turvata. Valtion enemmistöosuus yhtiössä on hänen mukaansa toissijaista.

– Minusta on valmistauduttava myös siihen, että siitä voidaan luopua, jos pystytään turvaamaan suomalaisille suorat lentoyhteydet Eurooppaan, Hautala sanoi.

Hautalan mukaan valtio saattaa päättää enemmistöosuudesta luopumisesta pikaisellakin aikataululla. Tavoitteena on helpottaa Finnairin asemaa sen neuvotellessa yhteistyöstä Euroopan-liikenteessä muiden yhtiöiden kanssa.

– Luulen että nämä ratkaisut tulee aika piankin eteen sen takia, että tälläisten kumppanien hakeminen yhtiölle on aikaa vievää, hän sanoi.

Hautala muistutti, että mahdollisesta enemmistöosuudesta luopumisesta päätetään eduskunnassa. Valtio omistaa nykyisin Finnairista 55,8 prosenttia, ja osuuden tiputtamiseen alle 50 prosenttiin tarvitaan eduskunnan suostumus.

– Minusta tässä ei ole kyse siitä, että pannaan valtionomistusta lihoiksi, vaan yksinkertaisesti luodaan sellainen tilanne, että Finnair pystyy parantamaan kannattavuuttaan, Hautala sanoi.

Finnair raportoi viimeisen neljänneksen tuloksestaan tänään. Tappio oli odotuksia suurempi. Tulos ennen veroja jäi 38,2 miljoonaa euroa miinukselle.

Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen sanoi yhtiön tulosjulkistuksen yhteydessä, että Finnair etsii kumppaneita tappiollisen Euroopan-liikenteen hoitoon. Äärimmäinen vaihtoehto tarkoittaisi hänen mukaansa sitä, että Finnair operoisi vain kaukolentoja ja lähiliikenteestä huolehtisi kumppaniverkosto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?