Finnairin tulos laski ennakoitua enemmän - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Finnairin tappio kasvoi – lisäsäästöjä etsitään

Lentoyhtiö Finnair teki tilivuoden viimeisellä neljänneksellä ennakoitua suuremman tappion, koska talouden hidastuminen iski lentomatkustuksen kysyntään ja lentopetroli kallistui.

9.2.2012 10:36 | Päivitetty 9.2.2012 10:36

Finnair aikoo jatkaa tehostamista ja pyrkii perustamaan yhteisyrityksen Pohjoismaiden ja Euroopan liikenteeseen. Toimien myötä voi olla luvassa lisää henkilöstövähennyksiä.

 – Kausiluontoisesti vahvan kolmannen vuosineljänneksen jälkeen Finnairin vuoden viimeinen neljännes oli selvästi heikompi ja liiketoiminnan tappiollisuus syveni edellisvuodesta, sanoo toimitusjohtaja Mika Vehviläinen tiedotteessa.

– Tänään julkistettujen suunnitelmien pyrkimyksenä on katkaista Euroopan-liikenteen tappiokierre ja muodostaa kustannustehokas kumppanuusyhtiö tähän liikenteeseen.

Finnairin tulos ennen veroja jäi 38,2 miljoonaa euroa miinukselle, kun uutistoimisto Bloombergin kokoamassa ennusteessa analyytikot arvioivat Finnairin tappion nousseen loka–joulukuussa 37,0 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 9,6 miljoonan eurosta.

Toiminnallinen liiketulos oli loppuvuonna 31,6 miljoonaa euroa miinuksella, kun vertailukauden tappio oli 6,7 miljoonaa euroa. Toiminnallisella liiketuloksella tarkoitetaan liiketulosta ennen johdannaisten käyvän arvon ja koneiden huoltovarausten arvon muutoksia, ennen kertaeriä ja omaisuuden myyntivoittoja.

Liikevaihto kasvoi loppuvuonna 11,7 prosenttia 516,9 miljoonasta eurosta 577,4 miljoonaan euroon.

Finnair ilmoitti elokuussa kustannussäästö- ja rakenneuudistusohjelmasta, jolla tavoitellaan kulujen pysyvää alentamista 140 miljoonalla eurolla vuoteen 2014 mennessä. Yhtiö arvioi, että suurimmat säästöt tulevat henkilöstö- ja huoltokuluista, joiden molempien osuus on noin neljännes tavoitteesta. Viime vuonna tavoitteesta saavutettiin vasta kymmenen miljoonaa euroa.

Talouden epävarmuus ja kysynnän kausivaihtelu sekä kallis polttoaine näkyvät Finnairin mukaan ensimmäisen vuosipuoliskon toiminnallisessa tuloksessa, jonka arvioidaan olevan selvästi tappiollinen.

Finnairin matkustajaliikennekapasiteetin arvioidaan kasvavan noin viisi prosenttia tänä vuonna. Kasvu tulee pääasiassa Aasian-liikenteestä. Finnair avaa toukokuussa uuden reitin Chongquingiin.

Finnairin polttoainekustannusten arvioidaan olevan tänä vuonna viime vuotta selvästi korkeammat kapasiteetin lisäyksen ja lentopetrolin korkean hinnan vuoksi. Rakenne- ja säästöohjelman 140 miljoonan euron tavoitteesta arvioidaan toteutuvan noin 80 miljoonan euron säästöt tämän vuoden loppuun mennessä. Kustannussäästöjen toteutuminen painottuu vuoden jälkimmäiselle puoliskolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?