Fortum lähti sähköautojen latausbisnekseen

Energiayhtiö Fortum haluaa osille tulevista täyssähköautojen latausmarkkinoista. Yhtiö alkaa myydä Nissanin kanssa kehitettyä pikalataustolppaa myös yksityisille kuluttajille, ja markkinoi sitä jopa kotitalousvähennyskelpoisena.

8.2.2012 13:25 | Päivitetty 8.2.2012 13:38

Täyssähköautoja on ollut Suomen markkinoilla kohta vuoden ajan, mutta niiden yleistymistä on hidastanut nopeiden latauspaikkojen puute.

Tavallisesta autojen lohkolämmittimille suunnitelluista parkkipaikkatolpista virtaa kyllä saa, mutta hitaasti. Akkujen täyteen lataaminen voi kestää puoli vuorokautta, pakkasella enemmänkin.

Fortum kertoo nyt tuovansa markkinoille Nissanin kanssa kehitetyn pikalatauslaitteiston, jota aletaan myydä tavallisille sähköautojen omistajille kotikäyttöön. Tähän asti Fortumin tolppia on ollut lähinnä yrityskäytössä parkkihalleissa ja kauppakeskuksissa.

Laite käy yhtiön mukaan Nissanin lisäksi Mitsubishin, Peugeotin ja Citröenin sähköautojen lataamiseen. 16 ampeerin kaapelilla akkulataus kestää valmistajan mukaan alle 8 tuntia.

Ihan joka kodin pihalla Fortumin pikatolppaa ei todennäköisesti tulla näkemään: latauslaite maksaa liki 1300 euroa. Lisäksi siitä ei ole tavallisen auton lämmityskäyttöön, koska virtapistoke kelpaa vain sähköautoille.

Fortum neuvookin pyytämään valtiolta apua sähköauton ylläpitokustannuksiin: latauslaitteen asennustyö on yhtiön mukaan verovähennyskelpoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?