Facebook on nyt viinan ja oluen yölainaamo - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Facebookissa lainataan yöksi viinaa ja olutta

Julkaistu: 8.2.2012 12:11, Päivitetty 10.2.2012 12:46

Jos et palauta pulloa aamulla, menetät panttisi. Viranomaisen mielestä tämä on kyllä poliisiasia.

Jos tilaat yöksi litran pullon vodkaa, panttimaksu on 20 euroa. Jos tilaat yöksi 24 tölkin laatikon A. Le Coqin A-olutta, panttimaksu on 20 euroa. Myös muilla juomilla on omat panttinsa.

Jos palautat lainatuotteesi avaamattomina seuraavana aamuna, saat panttisi takaisin. Jos et palauta, olet menettänyt panttisi.

Tällainen ruletti on pyörinyt Facebookissa ainakin viime kesäkuusta asti. Mukana on mahdollisesti ollut jopa 3 000 suomenvirolaista ja suomenvenäläistä. Pöhinä FinEst – Eestlased Soomes -sivuilla on kiivaimmillaan perjantaisin.

Idea on kopioitu Tallinnasta, jossa samoilla säännöillä kierretään alkoholijuomien yömyyntikieltoa.

12-kohtaiset lainaehdot vaikuttavat juristin tekstillä. Korkoa lainasta ei peritä. Lainansaajan tulee olla yli 18-vuotias. Lainanantaja saa valita asiakkaansa jne.

Juomalainan palautuspaikka Suomessa sijaitsee Vantaalla.

Ei käy, sanooviranomainen

Sosiaali- ja terveysministeriön haittojen ehkäisyn yksikön päällikön Kari Paason mukaan lainaus menee laittomuuksien puolelle.

Samaa pohditaan myös vironkielisillä Facebook-sivuilla käytävässä keskustelussa.

– Jos sitä lähdetään tutkimaan, niin kyllä se on laiton alkoholin myynti. Transaktio täyttyy, kun pantti laukeaa, hän toteaa ja huomauttaa, että juoman pantti on suurempi kuin sen hankintahinta Virossa.

Facebookista löytyy myös vertailuja hankintahinnoista. Kyse ei ole siis veljesavusta. – Lainan sijaan juomat voidaan todeta myös laittomasti maahantuoduiksi, kun ne eivät tule omaan käyttöön, Paaso tulkitsee EU:n pykäläviidakkoa. 

Mikä onlaillista?

– Jos minä pyydän sinua hakemaan Alkosta pullon ja maksan sen sitten, etkä sinä ota siitä välityspalkkiota, se on laillista.

– EU:sta saa tuoda juomia omaan käyttöön. Myös lahjaksi saa antaa, Paaso muistuttaa.