Sanoman Kaukonen: Jatkamme omaisuuden myyntejä ja tehostamista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sanoma: R-kioskien lisäksi voidaan myydä muutakin

Viestintäkonserni Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen aikoo kunnostaa velkaantuneen konsernin tasetta isojen ostojen jälkeen. Sanoma aikookin jatkaa toiminnan tehostamista ja omaisuusmyyntejä – ensimmäisenä myyntilistalla on kioskikauppa, mutta myös muita myyntejä suunnitellaan.

7.2.2012 15:34 | Päivitetty 8.2.2012 11:46

Viestintäkonserni Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että konserni teki vuoden viimeisellä neljänneksellä ja koko viime vuonna vakaata tulosta, vaikka markkinat olivat etenkin toisella vuosipuoliskolla epävakaat. Loka-joulukuun liikevaihto oli edellisvuoden tasolla.

Sanomien tulosinfossa puhuneen Kaukosen mukaan neljännen neljänneksen liikevoitto oli vahva ja parannusta tuli etenkin toiminnan tehostamisesta. Samasta syystä myös kassavirta oli vahvaa.

Kassavirta on tärkeää, sillä Sanoma on sulattelemassa isoa tv-toimintaostoaan Hollannissa ja Belgiassa, joka näkyy myös konsernin velan määrässä. Korollinen nettovelka oli vuoden lopussa 1 611,2 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 877,9 miljoonaa euroa. Bruttovelka oli 1727,2 miljoonaa euroa.

Omavaraisuusaste oli laskenut 45,7 prosentista 37,0 prosenttiin ja nettovelkaantumisaste noussut 63,8 prosentista 105,7 prosenttiin.

– Luonnollisesti tässä tilanteessa meidän on pidettävä huolta kassavirrastamme ja taseestamme, Kaukonen sanoo.

Kaukosen mukaan Sanoman keskipitkän aikavälin tavoite on, että pääomarakenne saadaan investointiluokkaan kelpaavalle tasolle.

Tehostaminen eri puolella konsernia tulee jatkumaan ja ostoksien sijasta nyt keskitytään myymään liiketoimintoja.

– Me aiomme divestoida ei-ydinliiketoimintaan kuuluvan omaisuuden, etenkin Traden, toteaa Kaukonen.

Trade sisältää Sanoman kioskikaupan ja kaupan palvelut Suomessa, Virossa ja Liettuassa. Segmentti on ollut myyntilistalla jo pidempään.

Kaukosen mukaan myös muita myyntejä suunnitellaan.

– On selvää, että tänä vuonna katsomme kaikkia liiketoimintoja ja tuotteita. En halua sanoa nimeltä mitään.

Viime vuoden jälkeen Kaukosen mukaan on entistä selvempää, että yhtiö on keskittynyt etenkin kuluttajamediaan ja oppimiseen. Sanoma aikoo edelleen kehittää printtiliiketoimintaansa sekä panostaa televisioliiketoiminnan ja oppiminen-liiketoiminnan orgaaniseen kasvuun. Lisäksi luodaan kasvua uusissa digitaalisissa palveluissa.

Arvonlisäveron vaikutukset jäivät auki 

Suomessa Sanoma ja muut lehtikonsernit ovat arvostelleet tilattavien lehtien arvonlisäveron korotusta nollasta yhdeksään prosenttiin.

Kaukosen mukaan vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, miten arvonlisäveron nosto vuodenvaihteessa on vaikuttanut lehtitilauksiin. Hänen mukaansa vero on viety nyt tilaushintoihin konsernin lehdissä.

Osinkoa eikommentoitu

Sanoman osingon laskua Kaukonen ei halua kommentoida. Sanoman hallitus esittää yhtiön osingoksi 0,60 euroa osakkeelta, kun viime vuonna osinko oli 1,10 euroa osakkeelta.Osakekohtainen tulos laski viime vuonna 0,52 euroon osakkeelta, kun se vuotta aiemmin oli 1,85 euroa. Kassavirta osaketta kohden pysyi ennallaan.

Lainoja erääntyy yli puoli miljardia 

Sanoman talousjohtajan Kim Ignatiuksen mukaan konsernin veloista on erääntymässä tänä vuonna 563 miljoonaa euroa ja ensi vuonna 760 miljoonaa euroa.

Painopiste onkin velkojen uudelleenrahoittamisessa.

Ignatiuksen mukaan tällä hetkellä rahoituksesta maksetaan hieman alle 2,5 prosentin vuosikorkoa.

– Mikäli korot nousisivat yhden prosenttiyksikön, niin korkokulut verojen jälkeen nousisivat 8,5 miljoonalla eurolla, Ignatius antaa esimerkiksi.

Ignatiuksen mukaan Sanoman rahoituskustannukset tulevat tänä vuonna nousemaan alle 2,5 prosentista. Hän ei kuitenkaan halua ryhtyä arvailemaan markkinoiden ja korkotason kehitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?