Kyhälä: Asumistarpeet ovat muuttuneet Suomessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Vanhat asunnot eivät kohta kelpaa enää kenellekään"

Asumis- ja toimitilakonserni Realia Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälän mukaan asumistarpeet ovat muuttuneet Suomessa. Vanhat asunnot eivät vastaa muuttuneisiin tarpeisiin, ja niitä pitäisi saneerata. Korkeat kustannukset saattavat estää saneeraukset, pelkää Kyhälä.

7.2.2012 14:03 | Päivitetty 7.2.2012 14:10

Asumistarpeet ovat muuttuneet Suomessa, sanoo asunto- ja toimitilakonserni Realia Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä. Tänään Nordean Asumisen aamu -tilaisuudessa puhunut Kyhälä sanoo, että perinteisesti suomalaiset ovat ostaneet asunnon nukkumista varten. Edelleenkin sillä, millä tavalla halutaan levätä kotona, on suuri merkitys asunnonvalinnassa.

Nyt asunnonsuunnitteluun pitäisi ottaa uusi, käyttäjälähtöinen näkökulma ja miettiä asioita uudelleen, Kyhälä sanoo. Hänen mukaansa on kasvava joukko ihmisiä, jotka haluavat hyvinvointi- ja virkistysmahdollisuuksia myös kotiin.

Tämän lisäksi ymmärrys ihmissuhteista ja sosiaalisuudesta osana asumisjärjestelyjä on muuttunut.

– 1980-luvulla ihmissuhteet siirtyivät olohuoneesta keittiöön. On mielenkiintoista nähdä, minne ne nyt tästä siirtyvät, Kyhälä sanoo.

– Nyt halutaan keittiö keskelle olohuonetta.

Myös median ja työn kasvanut rooli on muuttanut suomalaisten asumistarpeita.

– Tässä tapahtuu varmasti aikamoinen muutos, miltä suomalainen asunto näyttää kahdenkymmenen vuoden päästä, Kyhälä sanoo.

Asumistarpeet ovat muuttuneet myös talomallien suhteen.

– Meillä on asiakkaita, jotka ovat ilmoittaneet, että heti, kun tulee ensimmäinen pilvenpiirtäjä, haluan ostaa sieltä asunnon.

Ongelmanavanhat asunnot

Muuttuneiden asuntotarpeiden huomioiminen ei ole ongelma uudisrakentamisessa. Uudet asunnot muuttuvat sitä mukaa, kun käsitys asunnolta vaadittavista ominaisuuksista muuttuu. Ongelmaksi, ainakin rahalliseksi, uudet asumistarpeet muuttuvat saneerausrakentamisen yhteydessä.

– Asunnot ovat auttamatta vanhanaikaisia, ja niissä haluttaisiin elää uudenlaista elämää. Kohta ne eivät kelpaa enää kenellekään, mikäli niitä ei saneerata, Realian Kyhälä maalailee uhkakuvia.

Saneerausrakentamisesta voi seurata kallis lasku erityisesti kohonneiden rakennustarvike- ja työvoimakustannusten vuoksi. Kyhälän mukaan kustannuksia kasvattavat myös esimerkiksi energiatehokkuusvaatimukset, joita on vaikea toteuttaa vanhoissa taloissa. Hän pelkää, että saneeraukset jäävät rahanpuutteessa tekemättä.

Kyhälä perääkin maalaisjärkeä rakentamisen säätelyyn. Hänen mukaansa Suomessa rakentamista säädellään liikaa, ja säätelyä pitäisi purkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?