Realian Kyhälä: Asuntojen hinnat laskevat alkuvuonna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Tsunami asuntomarkkinoilla"

Asunto- ja toimitilakonserni Realia Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä uskoo asuntojen hintojen laskevan alkuvuonna. Tämä on kuitenkin vain ensimmäinen vaihe "tsunamissa asuntomarkkinoilla". Kunhan päästään yli kesän alkaa kova hinnannousu, hän sanoo.

7.2.2012 12:41 | Päivitetty 7.2.2012 14:45

Asunto- ja toimitilakonserni Realia Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä uskoo asuntojen hintojen laskevan koko maassa alkuvuonna. Tämä on jatkoa loppuvuoden kehitykselle, jonka aikana vanhojen rivi- ja kerrostalojen hinnat laskivat 1,3 prosenttia koko maassa ja 2,6 prosenttia pääkaupunkiseudulla.

– Jos joku kysyy, ovatko asunnot liian kalliita Suomessa, niin suhteessa ansiotasoindeksiin ovat, Kyhälä sanoi aamulla järjestetyssä Nordea-pankin asuntotilaisuudessa.

Kyhälän mukaan asuntojen hinnoissa on lähdetty kiitolaukkaan, jonka taustalla ovat matalat korot ja kevyt rahapolitiikka.

– Nautimme halvasta vieraasta pääomasta, ja se on pitänyt suomalaisen asuntokaupan käynnissä, Kyhälä sanoo.

Nyt asuntojen hinnoissa on tapahtumassa korjausliike.

– Asuntojen hinnat ovat nyt tulossa alaspäin. Itse uskon, että ne tulevat ensi kesään asti alaspäin, Kyhälä sanoo.

Hän arvelee, että koko maan tasolla asuntovarallisuuden arvo tulee laskemaan prosentista kahteen prosenttiin.

Ensin kova lasku,sitten kova nousu

Kyhälä ei usko asuntojen hintojen jäävän alhaiselle tasolle. Päinvastoin, odotettavissa on vuoden alkupuoliskon jälkeen kova hinnannousu, mikäli Realia Groupin toimitusjohtajaa on uskominen.Kyhälä sanoo, että asuntojen hintojen lasku on asuntomarkkinatsunamin ensimmäinen vaihe.

– Aalto vetäytyy merelle, mutta kun se seuraavan kerran tulee, asuntojen hinnat lähtevät mielettömään nousuun, Kyhälä ennustaa asuntomarkkinoiden kehitystä.

Hänen mukaansa syy tähän on selvä: vuokra-asuntoja rakennetaan aivan liian vähän. Vuokralle menevien asuntojen hinnat ovat lähteneet kovaan nousuun, koska niitä on aivan liian vähän, Kyhälä selittää. Kun vuokra-asuntoja ei rakenneta riittävästi, hinnannousupaineet ovat kovat, hän sanoo.

– Tämä on mahdollista murtaa poliittisella tahdolla.

”Asuntojen hinnatnousevat ja laskevat”

Kyhälä muistuttaa, että yksittäisten asuntotyyppien hintakehityksestä ei voi vetää koko markkinoita koskevia johtopäätöksiä. Alkuvuoden asuntojen hinnanlaskua selittää erityisesti isojen asuntojen hintojen lasku.

– Pienissä asunnoissa hinnat ei pysty millään muotoa laskemaan, koska tarjonta on niin heikkoa.

Samaan aikaan kun eri asuntotyypeissä on eroa niiden hintakehityksessä, myös paikalliset erot ovat suuria. Kyhälä nostaa esimerkiksi Kuopion, jossa asuntojen hinnat nousivat keskimäärin yli yhdeksän prosenttia viime vuonna vuoteen 2010 verrattuna. Pelkästään viimeisen neljänneksen aikana hinnat nousivat viisi prosenttia. Vertailukohdaksi käy Jyväskylä, jossa asuntojen hinnat laskivat loka–joulukuussa viisi prosenttia kääntäen koko viime vuoden hintakehityksen miinukselle.

Kyhälän mukaan tämä kertoo, että samaan aikaan kun toisaalla hinnat laskevat, saattaa kehityksen suunta olla toisaalla päinvastainen.

– On nousevia ja laskevia asuntomarkkinoita, varmaankin vähemmän halutut paikat laskevat enemmän, Kyhälä sanoo.

– Turhaa dramatiikkaa Suomen asuntomarkkinoilta ei kannata hakea. Suomalainen asuntokauppa kehittyy bruttokansantuotteen tahtiin pitkällä tähtäimellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?