Yli viidesosa palkasta menee asumiseen

Palkansaajien tuloista yli viidennes kuluu asumiseen. Esimerkiksi palvelualojen palkalla ei saa vuokrattua asuntoa pääkaupunkiseudun vapailta markkinoilta. Töissä joudutaankin käymään yhä kauempaa, eikä perheelle jää aikaa.

| Päivitetty

Asumiseen uppoaa keskimäärin enemmän kuin joka viides euro tuloista, Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen sanoi tänään Palkansaajien asuntopoliittisessa seminaarissa.

– Pääkaupunkiseudulla palvelualojen palkalla ei tällä hetkellä kykene vuokraamaan tai ostamaan asuntoa vapaarahoitteisilta markkinoilta. Kunnat ja yleishyödylliset yhteisöt ovatkin avainasemassa kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonnassa, Lehtinen sanoo.

Tällä on vaikutuksensa muun muassa lapsiperheiden arkeen. Vuokralaiset VKL ry:n puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä sanoi asuntopulan vievän aikaa perheeltä, kun töissä joudutaan käymään yhä kauempaa.

– Olisi tärkeää, että ay-liike nostaisi palkansaajaystävällisin asuntopolitiikan yhdeksi neuvottelutavoitteeksi, Kähärä seminaarissa tiedotteen mukaan.

SAK:n varapuheenjohtaja, järjestöjohtaja Matti Huutola puolestaan sanoi, että talouden kasvun vauhdittamiseksi tarvitaan työvoiman liikkuvuuden parantumista.

– Vain laadukkaiden ja kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonta mahdollistaa äkillisten rakennemuutosten aiheuttaman työvoiman liikkuvuuden, Huutola sanoi.

Huutolan mukaan uusien vuokra-asuntojen rakentamisella olisi myös työllistävä vaikutus. Hän kuulutti myös sosiaalisen asunnontuotannon perään.

– Sijoittamalla sosiaalisen perustein vuokrattavat asunnot oikein voidaan lisäksi hillitä asuinalueiden eriytymistä hyviin ja huonoihin, Huutola totesi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?