Yli viidennes palkansaajan tuloista kuluu asumiseen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yli viidesosa palkasta menee asumiseen

Palkansaajien tuloista yli viidennes kuluu asumiseen. Esimerkiksi palvelualojen palkalla ei saa vuokrattua asuntoa pääkaupunkiseudun vapailta markkinoilta. Töissä joudutaankin käymään yhä kauempaa, eikä perheelle jää aikaa.

1.2.2012 17:00 | Päivitetty 1.2.2012 19:21

Asumiseen uppoaa keskimäärin enemmän kuin joka viides euro tuloista, Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen sanoi tänään Palkansaajien asuntopoliittisessa seminaarissa.

– Pääkaupunkiseudulla palvelualojen palkalla ei tällä hetkellä kykene vuokraamaan tai ostamaan asuntoa vapaarahoitteisilta markkinoilta. Kunnat ja yleishyödylliset yhteisöt ovatkin avainasemassa kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonnassa, Lehtinen sanoo.

Tällä on vaikutuksensa muun muassa lapsiperheiden arkeen. Vuokralaiset VKL ry:n puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä sanoi asuntopulan vievän aikaa perheeltä, kun töissä joudutaan käymään yhä kauempaa.

– Olisi tärkeää, että ay-liike nostaisi palkansaajaystävällisin asuntopolitiikan yhdeksi neuvottelutavoitteeksi, Kähärä seminaarissa tiedotteen mukaan.

SAK:n varapuheenjohtaja, järjestöjohtaja Matti Huutola puolestaan sanoi, että talouden kasvun vauhdittamiseksi tarvitaan työvoiman liikkuvuuden parantumista.

– Vain laadukkaiden ja kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonta mahdollistaa äkillisten rakennemuutosten aiheuttaman työvoiman liikkuvuuden, Huutola sanoi.

Huutolan mukaan uusien vuokra-asuntojen rakentamisella olisi myös työllistävä vaikutus. Hän kuulutti myös sosiaalisen asunnontuotannon perään.

– Sijoittamalla sosiaalisen perustein vuokrattavat asunnot oikein voidaan lisäksi hillitä asuinalueiden eriytymistä hyviin ja huonoihin, Huutola totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?