Öljyala: Komissio ei huomannut dieselin valmisteveron nostoa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Öljyala: Dieselin veron nosto meni ohi komissiolta

Dieselin veroton hinta ei öljyalan mukaan Suomessa ole selvästi korkeampi kuin muualla Euroopassa, vaikka komission tilastot väittävät näin. Ala arvioi, että komission luvuissa ei ole otettu huomioon tuoretta noin 10 sentin valmisteveron korotusta.

1.2.2012 13:44 | Päivitetty 1.2.2012 13:52

Euroopan unionin komission tilastojen mukaan dieselin veroton litrahinta olisi Suomessa 0,91 senttiä. Öljyalan palvelukeskuksen talouspäällikkö Anne Maskula sanoo, että tämä ei pidä paikkaansa, vaan hinta on kymmenen senttiä pienempi.

Hän arvelee, että kyse on siitä, että luvussa ei ole otettu huomioon vuoden vaihteessa voimaan tullutta valmisteveron muutosta. Myös Autoliitto on kiinnittänyt huomiota samaan asiaan.

Kuluttajahinta on Maskun mukaan eurooppalaisissa tilastoissa oikein. Hän sanoo, että verottoman hinnan laskeminen lähtee siitä.

– Kun kuluttajahinnasta otetaan verot pois, loppu on verotonta hintaa, Maskula sanoo.

Öljyalan palvelukeskus kerää Suomen hintatiedot Tilastokeskukselle, joka luovuttaa ne komissiolle. Maskula selvittelee nyt virheen syytä Tilastokeskuksen kanssa.Suomen diesel on siltiEuroopan kalleimpia

Virhe havaittiin Taloussanomien lauantaina julkistaman hintavertailun yhteydessä. Sen mukaan Suomessa myydään nyt verottomalla hinnalla laskettuna Euroopan kalleinta dieselpolttoainetta. Juttu perustuu Suomen Rahatiedon komission tilastoista keräämiin tietoihin.

Jos oikea hinta on 0,81 senttiä litralta, Suomi kuuluu edelleen kalleimpien dieselmaiden joukkoon, mutta ei ole enää kallein. Esimerkiksi Kreikassa ja Portugalissa diesel-polttoaine maksaa vähintään 0,82 senttiä litralta.

Kyproksella ja Belgiassa veroton hinta on 0,81 senttiä.

Maskulan mielestä virhe on kiusallinen polttoaineen myyjien kannalta. Hän huomauttaa, että hinnan korotus ei mene myyjälle, vaan valtiolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?