Brittipankkiirin jättibonukset vihastuttavat – Cameronia arvostellaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Brittipankkiirin jättibonukset vihastuttavat – Cameronia arvostellaan

Brittipankki RBS:n johtajalleen maksama lähes miljoonan punnan bonus on nostattanut voimakasta kritiikkiä, jonka kohteeksi on joutunut bonuksen hyväksynyt pääministeri David Cameron.

28.1.2012 16:57 | Päivitetty 28.1.2012 16:58

Arvostelu brittipankki Royal Bank of Scotlandia kohtaan kiihtyy, kun se päätti antaa pääjohtaja Stephen Hesterille 900 000 punnan eli noin 1,07 miljoonan euron bonukset, brittilehti Guardian kertoo.

RBS on yli 80-prosenttisesti veronmaksajien omistama, ja sen jakamia jättibonuksia pidetäänkin asiattomina. Kriitikoihin ovat liittyneet niin Lontoon konservatiivipormestari Boris Johnson kuin työväenpuolueen puheenjohtaja Ed Miliband.

Bonukset maksettiin Hesterille pankin osakkeina, ja hän voi muuttaa ne rahaksi vuonna 2014. Kritiikkiä saa myös pääministeri David Cameron, joka on äänekkäästi luvannut taistella bonuksia vastaan.

– Tämä osoittaa pääministerin häpeällisen epäonnistumisen. Hän on luvannut kuukausikaupalla ryhtyä toimiin johdon ylisuuria bonuksia vastaan, ja nyt hän on hyväksynyt miljoonan punnan maksun, oppositiojohtaja Miliband sanoi.

– Hän [pääministeri Cameron] on ripittänyt osakkeenomistajia, kuinka heidän pitää johtoporrasta paremmin silmällä. Pääministeri omistaa brittihallituksen kautta 83 prosenttia RBS:stä. Hänen on nyt selitettävä, eikä vähiten Britannian kansalle, miksi hän on sallinut tämän tapahtua, Miliband sanoi.

Sveitsin Davosissa Maailman talousfoorumissa puhunut Cameronin puoluetoveri, pormestari Johnson taas kutsui bonusta "täydellisen hämmentäväksi", ja sanoi, että hallituksen ministerien olisi tullut estää se.

 – En tiedä, mitä he ajattelivat päättäessään tästä, mutta minusta näyttää selvältä, että hallituksen tulisi nousta esiin ja selvittää asia. Ihmiset eivät ymmärrä, miten joku voi saada valtaisan mahtavan bonuksen johtaessaan valtion omistamaa konsernia. En itsekään pysty oikeuttamaan sitä, Johnson sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?