DI: Asuntojen hinnat jatkaneet laskuaan Ruotsissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tukholmasta saa omakotitalon 350 000 eurolla

Asuntojen hinnat ovat jatkaneet laskuaan Ruotsissa, Dagens Industri kertoo. Kiinteistönvälitysyhtiön mukaan syynä on eurokriisi.

18.1.2012 20:18 | Päivitetty 23.1.2012 16:37

Asuntojen hinnat laskevat Ruotsissa leveällä rintamalla. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä laskivat sekä omakoti- että kerrostaloasuntojen hinnat selvästi vuotta aiemmasta, Dagens Industri kertoo Mäklarstatistikin tietoihin tukeutuen.

Omakotitalon hinta on lehden mukaan nyt keskimäärin 1,8 miljoonaa kruunua (204 000 euroa), missä on pudotusta neljä prosenttia vuodentakaisesta. Tukholman alueella pientalosta joutuu maksamaan keskimäärin 3,1 miljoonaa kruunua (351 000 euroa) eli kolme prosenttia vuodentakaista vähemmän.

Koko maan kerrostaloasuntojen hinnat ovat puolestaan laskeneet vuodessa keskimäärin yhden prosentin. Kaupungeissa hinnanlasku on ollut jyrkempää varsinkin keskusta-asuntojen halvetessa.

Tukholman keskustassa hinnat ovat laskeneet neljä prosenttia ja Suur-Tukholman alueella kolme prosenttia. Göteborgin keskustassa laskua on kertynyt kuusi prosenttia ja Malmön keskustassa peräti yhdeksän prosenttia.

Göteborgin kaupunkialueella hinnanpudotus on jäänyt neljään prosenttiin, mutta Malmön alueella hinnat ovat pudonneet kahdeksan prosenttia eli melkein yhtä paljon kuin kaupungin keskustassa.

Kiinteistönvälitysyhtiö Svensk Fastighetsförmedlingin toimitusjohtaja Peeter Pütsep selittää hinnanlaskun syyksi eurokriisin.

– Euroalueeseen ja eteläiseen Eurooppaan liittyy edelleen paljon epävarmuutta, ja asuntomarkkinoita ohjaa hyvin pitkälti psykologia, Pütsep sanoo DI:lle.

Hänen mukaansa sijoitusasuntojen katsojat mainitsevat asuntonäytöissä usein rahoitusmarkkinoiden levottomuuden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?