McDonald'sin jakamat kylkiäiskirjat mullistavat Britanniassa kirjamyyntilistat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

McDonald's houkuttelee lapsia Lokalammella

Julkaistu: 12.1.2012 17:05, Päivitetty 12.1.2012 17:02

Hampurilaisjätti McDonalds sekoittaa Britanniassa kirja-alan myyntilistoja. Purilaisketjusta tulee tänä talvena maan suurin lastenkirjojen kauppias, kun se panee jakoon yhdeksän miljoonaa Lokalampi-kirjaa.

Rihkamalelujen ja kylkiäiskrääsän jakamisesta moitittu McDonalds haluaa parantaa Britanniassa lastenaterioidensa mainetta.

Purilaisketju on tehnyt sopimuksen kustannusyhtiö Harper Collinsin kanssa näiden Mudpuddle Farm -lastenkirjasarjasta, ja aikoo kaupata asiakkailleen tulevan kuukauden aikana peräti yhdeksän miljoonaa opusta. Kuutta eri kirjaa saa Happy Meal -aterioiden oheistuotteena.

Telegraph-lehden mukaan hampurilaisravintoloista tuleekin hetkeksi maan suurimpia kirjakauppoja. Normaalisti Britanniassa myydään kuukaudessa yhteensä 6,4 miljoonaa lastenkirjaa.

Bestseller-listojen laatijoiden mielestä McDonaldsin jättiostos sekoittaa pahasti todellisia myyntilukuja.

Lukutaidon edistämisjärjestöjen mielestä Mäkkäri tekee silti kulttuuriteon. Britanniassa tilastojen mukaan jopa kolmasosa lapsista joutuu elämään kokonaan ilman kirjoja. Jos sen ainoan oman kirjan saa hampurilaispaikasta, sekin on parempi kuin ei mitään, lukutaitokampanjoijat muistuttavat.

Michael Morpurgon 1990-luvulta alkaen kirjoittamia Mudpuddle-kirjoja on julkaistu Suomessa Lokalampi-nimellä.

McDonalds on jakanut erilaisia lastenkirjoja oheistuotteina ainakin Suomessa ja Ruotsissa. Britannian McDonalds perustelikin kirjallisuuskampanjaansa Pohjoismaista saaduilla hyvillä kokemuksilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?