Joka viides keskustan hitas-asunto on vuokralla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Keinottelua hitas-asunnoilla? Jopa joka viides vuokralla

Jopa joka viides Helsingin hintasäännöstelyn eli hitaksen piirissä olevista keskusta-asunnoista voi olla vuokralla, arvioidaan kaupungin kiinteistövirastosta.

11.1.2012 15:07 | Päivitetty 11.1.2012 15:06

Hitas-asuntojen vuokraus on hintasäännöstelyn hengen vastaista, muttei laitonta. Paheksuntaa ovat hiljattain herättäneet tuliterät Arabianrannan hitas-asunnot, joita sijoittajat jo tarjoavat vuokralle.

MTV3:n ajankohtaisohjelma "45 minuuttia" kävi viisi vuotta sitten läpi Helsingin keskustan hitas-asunto-osakeyhtiöiden julkiset osakeluettelot. Niistä selvisi, että keskustan hitas-osakkeista 41 prosentissa omistaja asuu muulla kuin hitas-asunnossaan.

– MTV3:n selvityksessä ei huomioitu sekataloja, joissa on sekaisin omistus- ja vuokra-asuntoja. Luvussa on mukana myös kaupungin omia hitaksia, jotka ovat vuokralla. Tämän puhdistuksen jälkeen noin 20 prosenttia keskustan hitaksista on vuokralla, arvioi Helsingin kiinteistöviraston toimistopäällikkö Matti Pitkänen.

Osa hitas-asunnoista voi myös olla omistajan perheenjäsenten käytössä.

Pitkänen arvioi, että lähiöissä vuokrausongelma on hyvin paljon pienempi kuin keskusta-alueella, koska vuokra-asunnot ovat kysytyimpiä keskustassa.

Vuokrattujen hitas-asuntojen tarkkaa määrää ei tiedetä, koska viranomaisilla ei ole laillisuustarvetta selvittää asiaa.

Hitas-asuntojen myyntisäännöt muuttuivat vuoden vaihteessa. Tulevaisuudessa valmistuvien hitaksien ostajilla ei saa olla ennestään hitas-asuntoa.

Uusia hitas-asuntoja rakennetaan Kalasatamaan ja Jätkäsaareen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?