Urpilainen Ylelle: Laaja rahoitusmarkkinavero mahdollinen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Urpilainen Ylelle: Laaja rahoitusmarkkinavero mahdollinen

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen uskoo laajan rahoitusmarkkinaveron toteutumiseen, Yle kertoo. Ranska on kertonut säätävänsä veron vaikka yksin, ja sitä Urpilainen ei näe hyvänä kehityksenä.

8.1.2012 9:43 | Päivitetty 8.1.2012 11:27

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) uskoo rahoitusmarkkinaveron laajaan toteutumiseen Euroopan unionissa, Yle kertoo. Urpilainen katsoo, että Suomi on ollut veron edistämisessä yksi aktiivisimmista osapuolista.

Ranska on sanonut säätävänsä rahoitusmarkkinaveron vaikka yksin, jos muut EU- tai euromaat eivät sitä suostu tekemään. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn mukaan euroalueen on näytettävä asiassa esimerkkiä, mutta Ranska ei silti aio odottaa muita.

– Minusta olisi hyvä asia, että vero olisi maantieteellisesti mahdollisimman kattava, eli että siinä olisi useimmat Euroopan maat mukana, Urpilainen sanoo Ylelle.

– Sen takia toivon, että meillä olisi vielä löydettävissä sellainen veromalli, jonka voisivat muutkin maat hyväksyä. Näin ollen Ranskan ei tarvitsisi mennä tässä asiassa yksin eteenpäin, hän jatkaa. 

Urpilaisen mukaan rahoitusmarkkinaveron laaja toteutuminen on tärkeää siksi, että vero toimii parhaiten, kun siinä on mukana mahdollisimman monta maata. Urpilainen uskookin, että neuvotteluissa saavutetaan vielä muoto, joka tyydyttää useimpia maita.

– Ei kannata vielä heittää kirvestä kaivoon ja lähteä siitä ajatuksesta, että jokainen maa hoitaa rahoitusmarkkinaveron kansallisesti. Nyt kannattaa käyttää kaikki voimavarat siihen, että pystytään luomaan sellainen vero, jonka Euroopan maat pystyvät hyväksymään, Urpilainen sanoo.

Rahoitusmarkkinavero toisi osake- ja joukkovelkakirjojen kauppoihin 0,1 prosentin veron ja johdannaiskauppaan 0,01 prosentin veron. Veron EU:n laajuinen toteutuminen näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä; esimerkiksi Britannia on sanonut olevansa verossa mukana vain, jos se säädetään maailmanlaajuisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?