Luultavasti hän käskee pian Nokian Elopia

Julkaistu:

Nokian hallituksen seuraavana puheenjohtajana pidetty mies tuo yhtiöön jatkuvuutta, analyytikot arvioivat. Samalla hän on kiinnostava ja nuori vaihtoehto. Hän on Risto Siilasmaa, ja tätä häneltä odotetaan.


Tänään tullut uutinen matkapuhelinyhtiö Nokian hallituksen jäsenen Risto Siilasmaan todennäköisestä noususta hallituksen seuraavaksi puheenjohtajaksi ei hämmästytä yhtiötä seuraavia analyytikkoja.

Siilasmaan yrittäjätausta saa analyytikoilta kiitosta, vajavainen kansainvälinen kokemus moitteita. Hänen uskotaan pitävän Nokian pääkonttorin Suomessa.

Siilasmaan nousu hallituksen puheenjohtajaksi nähdään luonnollisena, sillä hän on ollut viime vuosina mukana tekemässä suuria strategisia muutoksia niin älypuhelinten Windows-yhteistyössä kuin verkkoyhtiö Nokia Siemens Networksinkin suhteen.

– Siilasmaa on kiinnostava, nuori vaihtoehto Nokian hallituksen puheenjohtajaksi. Siilasmaan yrittäjätausta F-Securessa auttaa varmasti puheenjohtajan tehtävissä. Hän on nopea liikkeissään, ja juuri nyt Nokia tarvitsee sellaisen henkilön, joka vetää sitä nopeasti eteenpäin, pankkiiriliike Öhmanin analyytikko Helena Nordman-Knutson kommentoi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Nordman-Knutson korostaa nimenomaan Siilasmaan yrittäjätaustaa F-Securen menestystarinan luomisessa. Lisäksi hän saa kiitosta toimistaan Elisan hallituksen puheenjohtajana.

– Käsittääkseni kaikki ovat olleet hirveän tyytyväisiä siihen, mitä Siilasmaa on tehnyt Elisan hallituksen puheenjohtajana, Nordman-Knutson sanoo.

Uutinen Siilasmaan uudesta pestistä ei tullut yllätyksenä myöskään pankkikonserni Nordean Nokia-analyytikolle Sami Sarkamiehelle.

– Eihän tämä ole kovin yllättävä uutinen, Siilasmaan nimi on ollut aikaisemminkin tässä yhteydessä esillä. Ei tätä toki varmana asiana ole pidetty. Hänen taustansa on hyvin erilainen kuin edeltäjällään Jorma Ollilalla, Sarkamies sanoo.

– Siilasmaan vahvuutena on varmasti teknologiaymmärrys, ja aktiivinen, osallistuva ote, Sarkamies jatkaa.

Liian nopea
liikkeissään?


Asiantuntijat kuvailevat Siilasmaata nopealiikkeiseksi, amerikkalaistyyliseksi yritysjohtajaksi. Nordman-Knutsonin mukaan Nokia tarvitsee tällaista johtajaa juuri nyt. Samalla on pidettävä pidemmän tähtäimen strategia mielessä.

– Tärkeää on saada uusia malleja nopeasti ulos ja tarkka kuva markkinoista vuosina 2012 ja 2013. Tässä Siilasmaa on hyvä. Samalla ei kuitenkaan saa unohtaa pitkää tähtäintä. Esimerkiksi amerikkalaiset liikkuvat usein liian nopeasti ja unohtavat, missä haluavat olla viiden vuoden päästä, hän sanoo.

– Ilmassa on aika isoja strategisia kysymyksiä, enkä tiedä, onko Siilasmaalla yrittäjätaustaisena, nopealiikkeisenä johtajana voimaa katsoa eteenpäin ja ymmärtää suuret linjat. Pidemmän tähtäimen suunnittelu on hirveän tärkeää, ja Nokia tarvitsee nyt vakautta enemmän kuin mitään muuta. Riski on siinä, että Nokia liikkuu liian nopeasti, eikä muista olla strateginen, Nordman-Knutson jatkaa.

Nordean Sarkamies muistuttaa, että vaikka Siilasmaan tausta on erilainen Ollillaan verrattuna, hän on ollut Nokian hallitustyöskentelyssä jo hyvän aikaa mukana ja takaa siten jatkuvuuden.

– Siilasmaalla on todennäköisesti ollut keskeinen rooli viime vuosien muutoksissa. Hän tuli mukaan kolmisen vuotta sitten, ja sen jälkeen on tapahtunut paljon, Sarkamies analysoi.

Heikkoutena kansainvälisen
kokemuksen puute?


Vaikka Siilasmaa on luonut F-Securen suuruuden ja johtanut teleoperaattori Elisan hallitusta vuodesta 2007 lähtien, hänellä ei ole laajaa kokemusta Nokian kaltaisen kansainvälisen suuryrityksen johtamisesta.

– Elisan hallituksen puheenjohtajuus on aika hyvä pohja Nokian hallitukseen. Siilasmaa tulee kuitenkin siinä mielessä pienestä yrityksestä, että Elisa ei ole mikään globaali yhtiö, vaan suomalainen toimija. F-Secure on tietysti kansainvälinen yritys, muttei yhtä iso kuin Nokia, Öhmanin Helena Nordman-Knutson arvioi.

– Siilasmaalla on kansainvälisyydessä oppimista. Hän on toki kansainvälinen johtaja, muttei yhtään samassa mitassa kuin Nokia on kansainvälinen yritys, Nordman-Knutson jatkaa.

Myös Nordean Sami Sarkamies näkee Siilasmaan heikkoutena kansainvälisen kokemuksen puutteen.

– Vaikka hänellä on monipuolista kokemusta hallitustyöskentelystä ja puheenjohtajuudesta, hänellä ei ole omakohtaista johtamiskokemusta Nokian kokoisesta kansainvälisestä yrityksestä, Sarkamies sanoo.

Sarkamies ei kuitenkaan näe heikkouksien kaatavan Siilasmaata.

– Teknologiaosaaminen on varmasti painanut vaakakupissa – sitä ei ole Nokian hallituksessa liikaa – muuta osaamista ja johtamiskokemusta siellä kylläkin on. Nokiassa on viime vuosina kompastuttu teknologiakysymyksiin, ja ne ovat tällä hetkellä relevantein alue. Niissä toimitusjohtaja Stephen Elopkin kaipaa Siilasmaalta sparrausapua, Sarkamies sanoo.

Miten yhteistyö Elopin
kanssa toimii?


Siilasmaalle on alusta alkaen erityisen tärkeää muodostaa toimiva yhteistyösuhde Elopin kanssa. Suomalaisessa yrityskulttuurissa hallituksen puheenjohtaja on usein voimakas hahmo, joka ohjaa ja neuvoo toimitusjohtajaa aktiivisesti.

– Siilasmaa puhuu ainakin samaa kieltä Elopin kanssa, sillä molemmat ovat taustaltaan teknokraatteja ja kummallakin on enemmän ohjelmistopuolen taustaa. Tässä mielessä he ovat sielunkumppaneita Nokian hallituksessa, jossa ei ole muita ohjelmistotaustaisia henkilöitä, Sami Sarkamies sanoo.

– Siilasmaa on Elopille varmasti relevantti keskustelukumppani, sparraaja ja haastajakin strategisissa kysymyksissä, hän jatkaa.

Helena Nordman-Knutsonin mielestä voimakkaan puheenjohtajan perinne saattaa muuttua Nokiassa Siilasmaan valinnan myötä. Hän ei kuitenkaan näe Elopinkaan asemaa toimitusjohtajana mitenkään kirkossa kuulutettuna.

– Puheenjohtajan ja toimitusjohtajan yhteistyön olisi toimittava hyvin. Nokialla on ollut vahva puheenjohtaja, ja se tulee ehkä vaihtumaan. Tätä pitää ajatella senkin kautta, miten kauan Elopille suodaan aikaa ja kuinka pitkään hän aikoo olla Nokialla, Nordman-Knutson kommentoi.

Hän näkee Nokian yhtenä suurista ongelmista voimakkaiden, vakautta tuovien omistajien puutteen. Osaketta vakauttaisi Nordman-Knutsonin mukaan huomattavasti, jos yhtiöllä olisi vahvoja kotimaisia suuromistajia.

– Siilasmaa saa tehdä paljon töitä, jotta Nokian omistusta jäisi Suomeen ja tulisi suomalaisia, jotka haluavat investoida Nokiaan. Muuten on riski, että Nokia siirtyy kokonaan ulkomaille sitä myöten, että pääkonttori siirretään Kaliforniaan, Nordman-Knutson sanoo.

"Ainakin yksi jalka
Nokiasta jäi Suomeen"


Asiantuntijoiden mukaan nimenomaan Siilasmaan todennäköinen siirtyminen hallituksen puheenjohtajaksi takaa Nokian pysymisen osittain suomalaisena yrityksenä. Hallitukselle voitaisiin valita myös ulkomainen puheenjohtaja.

– Suomalaisille on varmasti tärkeää, että ainakin yksi jalka Nokiasta jää Suomeen. Suomessa halutaan vahva ja aktiivinen hallituksen puheenjohtaja, joka on käytännössä mukana yrityksen toiminnassa, Öhmanin Helena Nordman-Knutson sanoo.

Nokian pääkonttorin siirtymisestä ulkomaille on huhuttu jo vuosikausia. Luonnollinen sijoituspaikka pääkonttorille olisi informaatioteknologian maailmankeskus Kalifornian Piilaakso. Siilasmaa kuitenkin turvaa Nokian jatkuvuuden, eivätkä asiantuntijat usko pääkonttorin nopeaan muuttoon.

– Siilasmaan nimitys varmasti rauhoittaisi pääkonttorin siirtokeskustelua. Hänen valintansa viestii kaikin tavoin jatkuvuutta niin strategiamuutosten kuin muidenkin kysymysten osalta. Jos tässä olisi huhuttu kansainvälisestä nimestä hallituksen puheenjohtajaksi, spekulaatiot olisivat varmasti saaneet lisää vettä myllyynsä, Sami Sarkamies kommentoi.

Siilasmaan astuminen hallituksen peräsimeen tuo kuitenkin mukanaan myös muutoksia. Henkilövaihdokset hallituksessa on yksi luonnollinen muutos, sillä ainakin Siilasmaan vapaaksi jättämä rivijäsenen paikka tulee täyttää.

– Hallituksen kokoonpanomuutoksia voi hyvinkin tulla. Kun valtikka vaihtuu ja viestikapula siirtyy eteenpäin, voisi hallituksen kokoonpanon tarkasteleminen uudelleen olla luonnollista. Siellä on henkilöitä, jotka ovat olleet mukana aika pitkään, Sarkamies sanoo.

Sarkamiehen mukaan hallitukseen voisi nostaa henkilöitä, joilla on kokemusta kansainvälisestä teknologia- ja kulutuselektroniikkaliiketoiminnasta. Hän uskoo Siilasmaan haluavan puuttua itsekin asiaan.

– Uskoisin hallituksen puheenjohtajallakin olevan joitain ajatuksia kokoonpanosta, vaikka nimitysvaliokuntahan siitä tekee ehdotukset, hän sanoo.

Miten käy
verkkoyhtiön?


Yksi tärkeä kysymys Nokian tulevaisuuden kannalta on, mitä se tekee ongelmaiselle verkkoyhtiölleen Nokia Siemens Networksille. Tässäkin asiassa Helena Nordman-Knutson painottaa strategisen ajattelun tärkeyttä.

– Hallituksen tulee miettiä tarkasti, missä he haluavat Nokian olevan viiden vuoden ja jo kolmen vuoden päästä. Mitä he tekevät esimerkiksi NSN:lle? Tulee päättää, jääkö se osaksi Nokiaa, Nordman-Knutson sanoo.

Hän kertoo samalla, ettei usko NSN:n huhuttuun pörssilistaukseen ollenkaan. Jos Nokia ei pysty itse hoitamaan verkkoyhtiötä, siihen ei Nordman-Knutsonin mukaan kykene kukaan muukaan.

– Siinä tapauksessa NSN pilkotaan moneen pieneen osaan. Sen myötä Nokiasta lähtisi pois hirveän tärkeätä kehitys- ja tutkimusosaamista. NSN:llä on paljon arvokkaita patentteja, ja patenttiportfolion mahdollinen myyminen olisi haitallista myös Nokian kännykkäpuolelle, Nordman-Knutson analysoi.

Myöskään Nordean Sarkamies ei pidä NSN:n listautumista välttämättä kovin todennäköisenä. Hän uskoo, että verkkoyhtiön suhteen edetään viime vuonna tehtyjen suurten muutoksen mukaan ilman uusia suunnanvaihdoksia.

– En usko, että Siilasmaan valinta vaikuttaa NSN:ään sinänsä, vaan sen suhteen mennään vanhojen suunnitelmien mukaan. Seuraavan parin vuoden aikana valmistaudutaan listautumiseen, mutta siitä, tuleeko se ikinä tapahtumaan, päätetään myöhemmin. Yhtiö laitetaan nyt sellaiseen kuntoon, että listautuminen olisi mahdollista, jos se aikanaan halutaan tehdä, Sarkamies sanoo.

Yleisestikin Sarkamies katsoo Siilasmaan valinnan viestivän siitä, että Nokia pysyy viime vuosina tehtyjen suurten muutosten takana.

– Vastaavia radikaaleja muutoksia ei luultavasti tulla nyt näkemään. Ennemminkin tehtyjä päätöksiä viedään toimeenpanoon ja pyritään pääsemään asetettuihin tavoitteisiin.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Olli Turusella, 33, on yli 30 sijoitusasuntoa ja velkaa yli miljoona euroa

  2. 2

   Kommentti: Hullujen päivien maksulliset muovikassit ja Fortumin Uniper-tarjous – yritykset ovat pulassa, kun teot ja mielikuvat eivät kohtaa

  3. 3

   Taksiautoilija säästi alle puolessa vuodessa yli 1 000 euroa kaasuautolla – katso, milloin kaasuauto kannattaa

  4. 4

   Korkman: Työmarkkinat eivät tue kotouttamista – ”Suomessa joka toinen somali on työtön, USA:ssa yksi viidestä”

  5. 5

   Mies maksoi 75,50 euron laskua käteisellä pankissa ja yllättyi – pankin mukaan tasarahalla ei kannata maksaa

  6. 6

   180 000 € vuodessa tienannut työtön ex-johtaja suivaantui te-toimiston ehdotuksesta – lukijat muistuttavat tasa-arvosta

  7. 7

   Valtio suunnittelee Koskenkorvasta tutun Altian listaamista pörssiin

  8. 8

   Nordea sulki uusnatsien pankkitilin Ruotsissa

  9. 9

   Airbus hankkii enemmistön Bombardierin kapearunkoisten koneiden ohjelmasta

  10. 10

   Tanskan TV2: H&M ja muut tunnetut vaatemerkit polttavat tonneittain uusia vaatteita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olli Turusella, 33, on yli 30 sijoitusasuntoa ja velkaa yli miljoona euroa

  2. 2

   Mies maksoi 75,50 euron laskua käteisellä pankissa ja yllättyi – pankin mukaan tasarahalla ei kannata maksaa

  3. 3

   Taksiautoilija säästi alle puolessa vuodessa yli 1 000 euroa kaasuautolla – katso, milloin kaasuauto kannattaa

  4. 4

   Korkman: Työmarkkinat eivät tue kotouttamista – ”Suomessa joka toinen somali on työtön, USA:ssa yksi viidestä”

  5. 5

   Pörssi romahti merkillisesti liki päivälleen 30 vuotta sitten – voiko historia toistaa itseään?

  6. 6

   180 000 € vuodessa tienannut työtön ex-johtaja suivaantui te-toimiston ehdotuksesta – lukijat muistuttavat tasa-arvosta

  7. 7

   Kommentti: Hullujen päivien maksulliset muovikassit ja Fortumin Uniper-tarjous – yritykset ovat pulassa, kun teot ja mielikuvat eivät kohtaa

  8. 8

   Valtio suunnittelee Koskenkorvasta tutun Altian listaamista pörssiin

  9. 9

   Finnwatch: Wärtsilä maksaa Intiassa palkkoja, joilla ei pysty elättämään perhettä

  10. 10

   200 vai 600 euroa? Kokosimme 6 vinkkiä palkankorotusta pyytävälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies maksoi 75,50 euron laskua käteisellä pankissa ja yllättyi – pankin mukaan tasarahalla ei kannata maksaa

  2. 2

   Ex-johtaja tienasi 180 000 euroa vuodessa: kutsuttiin palkattomaan työkokeiluun – "Ehdotetaan jotain kärrypojan hommia"

  3. 3

   Ala käy kuumana ja tekijöille tarvetta: keskiansiot yli 4100 e/kk – pääsy­vaatimuksena yksi koe

  4. 4

   Jyri hämmentyi työllisyyspalveluiden sekavasta kirjeestä – ”ystävällisin terveisin hei”

  5. 5

   Olli Turusella, 33, on yli 30 sijoitusasuntoa ja velkaa yli miljoona euroa

  6. 6

   Margit osti talon 30 000 eurolla ja remontoi sitä nyt ilman lainaa – ”Säästän suunnittelemalla ostokseni”

  7. 7

   Heli Juupajoelta teki arkisesta ongelmasta miljoonabisneksen – ”Mieletöntä, miten pitkälle olen päässyt”

  8. 8

   Yli 300 kunnan selvitys: Näin omakotitalojen hinnat ovat kehittyneet alueellasi

  9. 9

   Tiina ja Vesa myivät 12 vuotta vanhan talonsa hetkessä – ”Emme tehneet muuta kuin perussiivoukset”

  10. 10

   Taloyhtiölainoista isoja ongelmia – ”Monessa yhtiössä on osakkaana käytännössä maksukyvyttömiä henkilöitä”

  11. Näytä lisää