Kreikan Papadimos: Romahdus uhkaa ilman tukea - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kreikan Papadimos: Romahdus uhkaa ilman tukea

Kreikan pääministerin Loukas Papadimoksen mukaan ainoa tie ulos kriisistä on, että kreikkalaiset leikkaavat enemmän tulojaan. Vain tällä tavoin maa voi pysyä euroalueen jäsenenä ja saada lisää ulkopuolista apua.

5.1.2012 8:01 | Päivitetty 5.1.2012 10:22

Muussa tapauksessa talouden romahdus voi tapahtua niinkin pian kuin maaliskuussa.

– Meidän on annettavan hieman, jotta emme menettäisi paljon, Papadimos totesi keskiviikkona työnantajille ja ammattiliittojen edustajille pitämässään puheessa.

Kreikka käy tässä kuussa neuvotteluja niin sanotun troikan eli Kansainvälisen valuuttarahaston, Euroopan keskuspankin ja EU:n edustajien kanssa lähivuosien talouden perustavista suuntaviivoista. Tämä on ehtona sille, että maa saa rahoitusta viime heinäkuussa sovitusta 130 miljardin euron suuruisesta tukipaketista.

– Ilman tätä sopimusta troikan kanssa ja sitä seuraavaa rahoitusta uhkaa Kreikkaa maaliskuussa välittömän ja hallitsemattoman velkasaneerauksen riski, Papadimos sanoi.

Papadimos pitää tänään iltapäivällä hallituksen kokouksen, jossa käsitellään talouden avaamista muun muassa taksien osalta kilpailulle sekä verouudistusta.

Kreikan talousohjelmaan kuuluu eläkkeiden ja palkkojen alennuksia, verojen korotuksia ja valtionvelkakirjojen vaihto-ohjelma, jonka tavoitteena on leikata velkapääomasta noin puolet pois. Tavoitteena on laskea valtiontalouden alijäämä tänä vuonna 5,4 prosenttiin bruttokansantuotteesta, kun se viime vuonna oli yhdeksässä prosentissa.

Kreikan velan arvioidaan kohoavan tänä vuonna lähes kaksinkertaiseksi maan talouden kokoon nähden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?