"Asuntotuotanto ei lähde pelkästä hyvästä tahdosta"

Finanssikriisin aikaan käyttöön otettu välimallin korkotukirahoitus oli ministeri Krista Kiurun mukaan onnistunut elvytystoimi. Hänestä vuokra-asuntoja pitää rakentaa selvästi aiempaa enemmän ja tähän tarvitaan välimallia pitkäjänteisempiä suunnitelmia.

| Päivitetty

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru on samaa mieltä Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tutkimusjohtaja Markus Lahtisen kanssa siitä, että välimallia pitää käsitellä ensisijassa elvytystoimena.

Kiuru huomauttaa, että välimallin kustannukset olivat 10–22 euroa neliöltä, kun Ara-mallissa ne ovat 10–12 euroa neliöltä.

– Harva voi pitää välimallin hintaa kohtuullisena, Kiuru totesi.

Kymmenen vuoden korkotukilainasta myönnettiin vuosina 2009–2010 lainapäätös yhteensä 7 400 uuden vuokra-asunnon rakentamiseen. Asunnot ovat alle prosentti koko vuoden 2010 asuntokannasta.

Tavoitteena 3 500uutta vuokra-asuntoaPTT:n Alueellisen asuntomarkkinaennusteen mukaan hyvin toimivat asuntomarkkinat ovat ehdoton edellytys toimiville työmarkkinoille.

Tutkimuksen esittelytilaisuudessa Kiuru totesi, että myös pääkaupunkiseudulle pitää saada selvästi nykyistä enemmän kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, jotta alueelle saataisiin palvelualoille työntekijöitä muualta Suomesta.

– Laman jälkeen ei ole rakennettu yli tuhatta asuntoa vuodessa, hän sanoi.

Kiurun mukaan hallitusohjelmassa on päätetty lisätä vuokra-asuntotuotantoa merkittävästi.

– Kovan väännön jälkeen joulukuussa päätettiin, että tänä vuonna pyritään rakentamaan 3 500 uutta vuokra-asuntoa, hän sanoi.

Valtioneuvosto päätti tänään tämän vuoden valtion tukeman asuntotuotannon hyväksymisvaltuuksien käyttösuunnitelmasta, jolla pyritään edistämään kohtuuhintaista vuokra-asumista.

Valtuuksia jaetaan yhteensä 1 025 miljoonan euron arvosta, ja vuokra-asuntojen osuus korkotukilainoista on 79 prosenttia. Tästä yli puolet ohjataan normaaliin vuokra-asumiseen ja loput erityisryhmille.

Kuntien rahavaikeudetjarruttavat asuntotuotantoaPTT:n mukaan sosiaalisessa asuntotuotannossa kunnilla sekä maankäyttö- ja tonttipolitiikalla on keskeinen rooli. Lahtinen kertoi, että esimerkiksi Oulussa vaaditaan, että kaavoitettu maa myös rakennetaan. Jollei näin tehdä, kaupunki voi lunastaa alueen.

Kiuru painotti kaikkien tahojen todellista yhteistyötä.

– Asuntotuotanto ei lähde pelkästä hyvästä tahdosta, hän totesi.

Vielä ei tiedetä, kuka rakentaa 3 500 vuokra-asuntoa tänä vuonna. On mahdollista, että valtion porkkanat eivät ole tarpeeksi houkuttelevia esimerkiksi rahaongelmien kanssa painiskelevissa pienissä kunnissa.

– Nyt voi rakentaa asuntoja selkeästi edullisesti, Kiuru totesi.

Hän arvioi, että jotain rakennuttajista kertoo, jos rakentaminen ei nytkään kiinnosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?