Nordea aikoo tarkastella prime-korkoaan lähiaikoina - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Prime-korkojen laskukierros alkoi – Nordea harkitsee

Muutamat pankit ovat jo ilmoittaneet omien prime-korkojensa laskemisesta. Monissa pankeista lasku koskee käytännössä vain talletusasiakkaita. Isoimpien pankkien päätöksiä odotetaan vielä. Nordea aikoo arvioida oman primensa laskutarvetta lähiaikoina.

2.1.2012 18:26 | Päivitetty 2.1.2012 18:41

Nordea aikoo arvioida prime-korkoaan lähiaikoina, kertoo Nordean henkilöasiakkaista vastaava johtaja Ville-Veikko Laukkanen.

– Me tulemme varmasti tarkastelemaan prime-tilannetta. Kysymys on sekä talletuksista että lainoista, Laukkanen sanoo.

Laukkasen mukaan prime-korkoa tarkastellaan, koska taloudessa on tapahtunut voimakkaita muutoksia viime aikoina. Nordean prime-korko on nyt 1,80 prosenttia. Korkoa on viimeksi muutettu marraskuussa 2009.

Mikäli Nordea päättäisi laskea omaa prime-korkoaan, se olisi jo neljäs pankki, jonka korko laskisi tänä vuonna. Kolme pienempää pankkia on jo kertonut laskevansa omaa prime-korkoaan.

S-pankki, FIM ja Hypo laskivat jo 

S-pankki laski oman prime-korkonsa 1,25 prosenttiin ja FIM Pankki oman prime-korkonsa 1,35 prosenttiin tammikuun alusta lähtien. Näillä pankeilla ei kuitenkaan ole esimerkiksi asuntolaina-asiakkaita.

Tänään Hypo-pankki kertoi laskevansa oman prime-korkonsa 1,50 prosenttiin nykyisestä 1,75 prosentista. Koronlasku astuu voimaan 16. tammikuuta. Hypon mukaan muutos johtui markkinakorkojen kehityksestä, yleisestä taloustilanteesta ja inflaationäkymistä. Hypon mukaan muutos vaikuttaa käytännössä vain konsernin talletusasiakkaiden sopimuksiin. 

Prime-korkojen alentaminen voi olla pian totta myös muissa pankeissa. Asiaa tukevat markkinoiden näkemykset siitä, että euriborit olisivat jatkossakin alenemassa. Esimerkiksi Osuuspankki-ryhmästä ei kuitenkaan tänään haluttu kommentoida pankin omaa prime-korkoa.

Vaihteluvälikoroissa on iso 

Suomalaisten pankkien prime-korot vaihtelevat 1,25 prosentista 1,95 prosenttiin. Kovin korko on Handelsbankenissa ja Tapiola Pankissa.

Handelsbankenin liiketoimintajohtaja Reima Jokela ja Tapiola Pankin toimitusjohtaja Marja Pajulahti kertoivat molemmat pankkien seuraavan jatkuvasti prime-tilannetta.

– Tällä hetkellä asiasta ei ole mitään päätöksiä. Seuraamme tilannetta jatkuvasti. Tarkoituksena on, että pysyisimme aika pitkälti pitämään koron tasapainossa tallettajien ja lainanottajien osalta. Tallettajat haluaisivat pitää koron korkeana ja lainanottajat haluaisivat matalaa korkoa, Handelsbankenin Jokela sanoo.

Jokela muistuttaa, että Handelsbankenin prime on aika samalla tasolla kuin 12 kuukauden euribor, joka tänään oli 1,964 prosenttia.

Tapiola Pankin Marja Pajulahti puolestaan kertoo, että pankissa on 12 kuukauden euriboriin liittyvä laskukaava, jonka mukaan primea tarkastellaan. Kaava ei tällä hetkellä edellytä primen muuttamista.

– Olemme edelleen siinä putkessa, Pajulahti sanoo.

Tapiola Pankissa prime on pysynyt samana syyskuusta 2009.

Asiakkaiden näkemyksiin kunkin pankin korkotason houkuttelevuudesta vaikuttaa prime-koron lisäksi myös pankin laina- tai talletusmarginaali.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?